Liudmila Alekseeva, cunoscută activistă pentru drepturile omului, a încetat din viață
09/12Rusia, locul doi în ratingul economiilor în curs de dezvoltare
10/12Abramovici și Deripaska: cine a nimerit în lista neagră a Marii Britanii
Abramovici a intrat pe lista neagră britanică de oameni de afaceri din Rusia, Londra va crește presiunea asupra oamenilor de afaceri ruși. Lista celor șase „oligarhi apropiați de Kremlin” este aprobată de Theresa May, scrie Gazeta.ru, citând presa britanică. Autorității britanice doresc să le reducă „spațiul de manevră”, adică posibilitatea de a lucra și de a se deplasa liber în Marea Britanie. În ultima vreme, capitalul rusesc este înăbușit la Londra din toate părțile.
Potrivit presei britanice, este vorba de șase oameni de afaceri. Lista include Roman Abramovici, Igor Secin, Alișer Usmanov, Oleg Deripaska, precum și Arkadi și Boris Rotenberg.
Se afirmă că această listă a fost prezentată premierului Theresa May și ea a aprobat-o. Acum, Londra o va transfera la serviciile speciale ale țărilor aliate din Europa și America de Nord.
Acest lucru a fost făcut pentru a restrânge „spațiul de manevră” pentru întreprinzători ruși.
„Obiectivul nostru este de a limita manevrabilitatea și capacitatea de a se deplasa și de a lucra liber în Marea Britanie, în Europa și în alte țări”, spune o sursă ziarului ”The Daily Telegraph” în guvernul britanic.
Astfel de sancțiuni personale fac parte din răspunsul britanic la otrăvirea fostului ofițer al GRU, Serghei Sripal, și a fiicei sale, Julia, în Salisbury. Londra a acuzat în mod repetat serviciul de informații rus de atentat. Incidentul a condus la expulzarea a 23 de diplomați ruși și a măsurilor în oglindă ale Moscovei.
Între timp, acesta nu este primul gest neprietenos al Regatului Unit față de afacerile rusești.
În această săptămână a devenit cunoscut faptul că, începând cu data de 7 decembrie, autoritățile britanice au suspendat eliberarea vizei investitorilor pentru ruși (categoria Tier 1). Acest lucru se face pentru a ”combate criminalitatea organizată și spălarea banilor în regat”.
Acest pas va fi o „lovitură pentru oligarhi”, deoarece viza de investitor a permitea rușilor să obțină un permis de ședere permanentă în Marea Britanie și, ulterior, un pașaport britanic într-o procedură simplificată.
Astfel, anterior, investițiile în economia britanică în valoare de 2 milioane de lire sterline (2,55 milioane de dolari) permiteau rușilor să obțină nu numai o viză, ci și un permis de ședere permanentă după cinci ani de ședere în țară. Cu o investiție de 5 milioane de lire sterline sau 10 milioane de lire sterline, această perioadă a fost redusă la trei sau doi ani, respectiv.
„Marea Britanie își va ține întotdeauna ușile deschise pentru investitorii reali care încearcă să ajute economia și afacerile noastre să crească. Cu toate acestea, vreau să subliniez în mod clar că nu vom tolera oameni care nu se supun regulilor și abuzează de sistem „, a declarat Caroline Noux, vice-ministrul de Interne care coordonează probleme de imigrației.
Anterior a devenit cunoscut faptul că autoritățile britanice investighează sursele de origine ale averilor rușilor, ale căror active sunt legate de Federația Rusă sau cei proveniți de acolo.
Acest lucru se datorează Legii britanice privind finanțele criminale, care a fost adoptată în 2017.
Potrivit acestuia, începând cu ianuarie 2018, ofițerii britanici de aplicare a legii au obținut posibilitatea, prin intermediul instanței, să oblige proprietarul să dezvăluie surse de fonduri pentru cumpărarea proprietății, dacă venitul oficial al cumpărătorului nu corespunde în mod evident valorii proprietății. După cum se precizează în document, este vorba nu numai de bunuri imobiliare, ci și de alte active – valori mobiliare sau orice alt activ în valoare de peste 50.000 de lire sterline.
Presiunea exercitată asupra rușilor bogați din străinătate și a bunurilor lor se produce simultan cu încă o amnistie de capital anunțată de autoritățile ruse. Încercarea anterioară de a returna banii în patrie s-a încheiat cu un eșec. A doua rundă a amnistierii a început la 1 martie 2018 și va dura până la 28 februarie 2019. În acest răstimp, cetățenii pot să-și declare proprietățile străine și să evite răspunderea penală(pentru unele articole cu caracter economic), administrativă și fiscală penală.
Cu toate acestea, în ciuda sancțiunilor în străinătate și a presiunii, oamenii de afaceri ruși nu se grăbesc să returneze bani în patria lor.