Parlamentul ucrainean, prin votul majorității, a reziliat tratatul de prietenie dintre Ucraina și Federația Rusă. Ce consecințe acest lucru va avea pentru statul ucrainean și cum va afecta relațiile viitoare dintre cele două țări? La aceste întrebări puse de corespondentul agenției de știri ”Harkov” răspunde directorul Centrului de Studii Politice și Conflictologie de la Kiev, Mihail POGREBINSKI.
Politologul constată că tratatul de prietenie dintre Ucraina și Rusia, practic, nu mai funcționează de mult timp. De asemenea, expertul arată că toate formalitățile legate de acest tratat n-au nicio importanță. În primul rând, deoarece Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a decis că Ucraina încetează efectul acestui acord și a fost adoptat, de asemenea, o lege în care Rusia a fost numită „țară agresoare„.
„În realitate, acest acord nu mai funcționează, ruptura definitivă având să intre în vigoare începând cu 1 aprilie 2019, dar acest lucru nu schimbă nicidecum formatul exterior al relațiilor dintre țările noastre, în afară de faptul că privează Ucraina de posibilitatea de a se referi la acest acord internațional care legitima granițele dintre țările noastre”, a declarat Pogrebinski.
Acum, Rusia, de fapt, poate spune că, din moment ce tratatul nu este valabil, Crimeea este teritoriul Rusiei. De asemenea, Moscova poate declara fără probleme că recunoaște republicile Donețk și Lugansk. Faptul este că, prin ruperea unilaterală a tratatului, Ucraina se lipsește de un singur acord în care sunt marcate granițele țării și, din moment ce nu există niciun acord, nu există nici granițe.
”Rusia poate spune că, de vreme ce acordul nu mai funcționează, Ucraina nu are nici un motiv să pretindă Crimeea: nu există niciun acord și nu există granițe, chestiunea este epuizată. În plus, există o problemă a frontierelor acolo unde astăzi se află RPD și RPL. Dacă situația se va agrava, atunci Rusia ar putea decide să recunoască aceste republici nerecunoscute, iar granița se va muta spre vest”, își face pronosticul expertul.
De asemenea, politologul sugerează că, în ciuda faptului că Ucraina anulează tratatul, care consacră granițele sale, ea a câștigat sprijinul Uniunii Europene și al Statelor Unite.
„Oricum, există granițe recunoscute pe plan internațional, Rusia poate să nu le recunoască, indiferent de acest fapt, SUA și Europa recunosc vechile granițe. Există un statut juridic formal, dar există și unul de facto. Și iată, din punct de vedere legal, în dreptul internațional, Crimeea face parte din Ucraina, dar din punct de vederea a stării de fapt, este parte a Rusiei, de aceea, de obicei, nimeni nu încearcă să pună în discuție acest statut factual, deși nu îl recunoaște din punctul de vedere legal”, declară analistul politic.
Drept un exemplu, el s-a referit la Ciprul de Nord (Republica Turcă a Ciprului de Nord), care a fost recunoscută de o singura țară din lume, Turcia. Cu toate acestea, notează expertul, ea există, tranzacționează cu cealalta parte a Ciprului fără nicio consecință.
Pogrebinski a reamintit, de asemenea, că acordul de prietenie dintre Ucraina și Rusia este un tratat-cadru la care se referă alte acorduri (ceea ce înseamnă că anularea tratatului dă motive să fie anulate toate acordurile care se bazează pe el și se referă la acesta).
Ca un exemplu, expertul a evocat acordul din 2003 privind utilizarea în comun a Mării Azov de către Rusia și Ucraina. Analistul politic arată că Kievul de el singur ar putea pierde Marea Azov, deoarece forțele sunt inegale.
„Marea Azov poate să înceteze să mai fie ucraineană, de vreme ce forțele sunt inegale. Or, în strâmtoarea Kerci nu va pătrunde nicio navă a NATO. Prin urmare, acțiunile Kievului sunt lipsite de logica de interes național, însă nu și de cea politică. Lunile următoare care rămân până la alegerile prezidențiale, toate acțiunile părții ucrainene vor viza să demonstreze tuturor că avem aici legea marțială, agravarea relațiilor cu Rusia. În toate acestea, există interesul lui Poroșenko pentru a ieși oarecum din impasul în care el și-a băgat singur „, a concluzionat expertul.
Putin și-a cerut scuze față de Aliiev pentru incidentul produs în spațiul aerian al Rusiei…
Ocuparea cu forța de către autoritățile de la Chișinău a centralei electrice din Transnistria (Centrala…
Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că, până ce nu vor…
Rusia este prima țară din lume care lansează un nou proiect nuclear - dezvoltarea unei…
Viața trebuie să determine Washingtonul să înțeleagă tendințele globale și imposibilitatea de a folosi dictatul…
Publicația subliniază intenția instituțiilor UE de a elabora mecanisme de „identificare a provenienței gazului natural…
This website uses cookies.
View Comments
Ucraina langa si impreuna cu Rusia a avut foarte multe avantaje.