Rusia nu crede în prognoza Băncii Mondiale privind petrolul
07/12Lavrov despre destabilizarea Europei prin ”asimilarea” Balcanilor
07/12Premierul Dmitri Medvedev, despre problemele economiei ruse
Rusia dispune de toate posibilitățile pentru o dezvoltare stabilă, a declarat premierul Dmitri Medvedev, într-un interviu acordat principalelor posturi de televiziune.
Potrivit spuselor sale, în 10 luni, economia a afișat o creștere de 1,7%, așa cum a anticipat guvernul. Indicele corespunde, practic, ritmului demonstrat de țările europene. ”Pentru a ne dezvolta în continuare, avem nevoie de alt ritm de creștere”, a recunoscut Medvedev. ”Anul acesta ritmurile sunt cele indicate. Dar până în 2020 ne vom strădui să atingem un ritm mai alert, de ordinul a 2%, iar în 2021 de 3%”, a precizat premierul.
Indicii macroeconomice pozitive
Alt rezultat pozitiv – pentru prima dată după mulți ani, Rusia a obținut un excedent bugetar. El a explicat că veniturile au fost mai mari decât cheltuielile. Ceea ce înseamnă că am distribuit corect veniturile și am calculat corect consecințele deciziilor adoptate”, a apreciat Medvedev. Spre exemplu, am înscris în buget o prognoză conservatoare privind prețul petrolului de 40 de dolari/baril. ”Economia noastră are acum o rezervă de stabilitate grație acestor decizii”, este convins premierul.
Inflația se află la cote foarte mici, iar guvernul speră să se ajungă la 3,5%. ”Acest lucru va permite oamenilor să-și planifice veniturile și cheltuielile. Una este o inflație de 4%, iar alta este, așa cum s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani, de 15%”. În pofida tuturor acestor rezultate pozitive, cabinetul de miniștri continuă să lucreze la rezerva de stabilitate în fața șocurilor externe, a asigurat Medvedev. Ele se păstrează sub forma volatilității prețurile la petrol și a divergențelor cu o serie de alte state. Cresc rezervele valutare – într-un an au sporit cu 30 de miliarde de dolari. La un nivel scăzut se afla datoria externă, a continuat șeful executivului rus.
Dar președintele Vladimir Putin crede că nu este de ajuns să avem doar o stabilitatea economică, el cere schimbări radicale. Așa au apărut 12 proiecte naționale care cuprind, practic, toate sferele vieții, în primul rând, infrastructura.
În sistemul de sănătate, deși în ultimii ani guvernul a majorat salariile, a dotat centrele medicale cu aparatură nouă, deficitul de specialiști de prima linie se ridică la 22.000 de oameni. Iar dacă în unele regiuni este nevoie de medici de anumit profil, în altele se caută terapeuți sau pediatri.
”Pe frontul de vest nici o schimbare”
Referindu-se la investiții, Medvedev a declarat că guvernul nu respinge surse externe pentru dezvoltarea țării – investițiile străine au fost mereu salutate în Rusia și pregătite pentru realizarea de proiecte comune – dar astăzi contextul extern creează mari probleme. Deși și în aceste probleme trebuie găsite părțile pozitive, a subliniat premierul, amintind despre creșterea vertiginoasă a agriculturii. Dezvoltarea economiei ruse este frânată de problemele economice ale întregii lumi. ”A devenit mai rău din punct de vedere obiectiv”, a spus Medvedev despre capacitatea statelor de a găsi abordări general valabile de colaborare. Dacă în 2008-2009 lumea a putut, prin eforturi comune, să facă față crizei, acum sistemul comercial mondial este pus la grea încercare din cauza SUA, care ”se războiește” intens cu toate țările care, în opinia lor, fac un joc necinstit.
Rusia a intrat în rândul acestor dușmani din alte motive, dar nu este primul an când trăiește sub amenințarea sancțiunilor, la care au aderat majoritatea țărilor Europei. Medvedev a catalogat sancțiunile bețe în roatele dezvoltării țării. ”Pe frontul de vest nici o schimbare”, a comentat șeful guvernului rus referindu-se la perspectivele războiului sancțiunilor. Iar Rusia trebuie, iar și iar, să răspundă la atacurile lansate la adresa ei. Ultima decizie serioasă, pe care conducerea statului a amânat-o cât a putut, a fost măsurile de răspuns în privința Ucrainei. ”Nu este în interesul nostru ca această confruntare să dureze la nesfârșit, dar dacă restricțiile lor se vor menține, le vom păstra și noi pe ale noastre”, a spus Medvedev. Interesant este că Rusia rămâne cel mai important partener comercial al Ucrainei.
Rosturile dedolarizării
În aceste condiții, dar și pe fondul amenințărilor cu noi restricții, conducerea Rusiei a luat hotărârea de a restrânge utilizarea dolarului. Rusia trebuie să se orienteze pe propria valută, a confirmat premierul această politică: ne este mai avantajos să plătim în ruble, să stabilim relații au alte țări în ruble. ”Ceea ce este perfect normal. Vom continua cu siguranță acest curs”, a subliniat Medvedev. Dar dedolarizarea nu înseamnă renunțarea totală la dolar și interzicerea circulației lui în interiorul Rusiei, a asigurat premierul. ”Nu ne gândim și nu ne-am gândit niciodată la așa ceva. Sunt idei absurde, care contravin regulilor economice”, a precizat Medvedev.