Peste 66% dintre cercetătorii ruși lucrează în domeniul științelor tehnice
24/11De ce nu a fost invitat Patriarhul Kirill la sfinţirea Catedralei Neamului
25/11Litvinov și Titulescu – destine întrepătrunse. Din însemnările astrologului Sergiu Bălan
Împlinirea a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice ruso-romane este un excelent prilej de aducere aminte și de evidențiere a două personalități care au făcut (separat și împreună) istorie. Vorbim despre doi diplomați de excepție care au reușit, în ciuda vremurilor incerte, să obțină mult pentru țările lor și pentru o parte de lume – Maxim Litvinov și Nicolae Titulescu.
Maxim Maximovici Litvinov, născut la 17 iulie 1876, este poate cel mai cunoscut diplomat sovietic. A fost comisar al afacerilor externe din 1930 și i se datorează, mai întâi, ridicarea sancțiunilor economice împotriva URSS. Apoi, tot consecutiv eforturilor sale diplomatice, SUA recunosc legitimitatea guvernului sovietic (în 1933), iar în 1934, URSS intră în Liga Națiunilor.
A fost un militant activ pentru politica păcii și cooperării, enunțând conceptul de securitate colectiva. În acest sens, trebuie amintit Pactul Litvinov (stabilit între URSS, România, Polonia, Estonia și Lituania, în 1929, act prin care țările semnatare se angajează la a-și rezolva eventualele conflicte exclusiv pe cale diplomatică, fără a face uz de forță), dar și Convenția de la Londra, din 1933, referitoare la definirea agresiunii. Aici a avut o excelentă colaborare cu Titulescu, concretizată prin „Convenția Litvinov- Titulescu”.
Deși Stalin îl înlocuiește cu Molotov ( întrucât Litvinov are o intuiție foarte bună a ceea ce presupune ascensiunea lui Hitler și face demersuri diplomatice, în vestul Europei, împotriva nazismului ce se profila), după ce Uniunea Sovietică este invadată de Germania nazistă, va reveni în postura de ambasador al URSS în Statele Unite, între 1941-1943.
Maxim Litvinov se retrage din viața publică în 1946 și părăsește această existență la 13 decembrie 1951.
„Destinul e scuza celor slabi și opera celor tari”. Este o vorbă de duh care-i aparține lui Titulescu, vorbă pe care ar fi spus-o și dacă era astrolog, aruncând o privire pe harta natală a lui Litvinov. Când ai stele ca Markab (pe Sensul Vieții, o stea a amărăciunii și tristeții, mai deloc fastă și aducătoare de accidente) și Algol (cea mai temută stea fixă, „vie” grație lui Pluton) active și nu doar că nu te ratezi, ci faci reală performanță, este evident că Providența te-a ales.
Maxim Litvinov este nativ Rac (sensibil și profund atașat de țara natală) cu Luna în Taur (natură practică, pentru care securitatea materială este importantă). Având în vedere conjuncția Lună /Pluton, dar și pe cea dintre Venus și Soare, se pare că, pe lângă abilitățile diplomatice, nativul este un foarte bun om de afaceri, cu un excelent instinct al curențlor financiari.
Succesul în politică i-a fost asigurat de steaua fixă Procyon, activată de Soare și de steaua Agena (prin conjuncția cu Jupiter).
Nicolae Titulescu a fost om politic, jurist, profesor, cel mai mare diplomat român și presedinte (2 mandate) al Ligii Națiunilor (precursor al ONU). Născut la 4 martie 1882, ajunge profesor la Universitatea din Iași și la București. În februarie 1908 intră în politică, apoi participă, alături de alte nume importante, la eforturile de fundamentare ale României Mari. După 1922 se axează exclusiv pe politică externă, dorind să angreneze forțele politice ale vremii pentru colaborare politico-economica și solidarizare împotriva agresiunilor.
Relația specială pe care o stabilește cu Maxim Litvinov are rezultate excelente pentru ambele părți – recunoașterea statului sovietic, recunoașterea suveranității României, reluarea relațiilor diplomatice sovieto-romane (întrerupte la 13(26) ianuarie 1918) la data de 9 iunie 1934, parafarea Tratatului de asistență mutuală între România și Uniunea Sovietică la 21 iulie 1936. Nu-i puțin lucru, ținând seama de faptul că sovieticii au manifestat o deschidere mare în aceste demersuri, în timp ce unii politicieni români i-au reproșat constant lui Titulescu apropierea de marele vecin de la Răsărit.
Mai mult, forțele de dreapta din România, inclusiv regele Carol al II-lea, instituie un real boicot, finalizat cu destituirea lui Titulescu la 29 august 1936 și exilarea sa în Elveția și Franța, mai apoi.
Era vremea „logodnei” cu Hitler, iar Titulescu, asemenea lui Litvinov, intuise foarte bine cum va decuge și „nunta”. În consecință, el a susținut stânga politică și interesele reale ale României („de la național prin regional spre universal”) și a plătit pentru asta, inclusiv prin faptul că nu i s-a respectat dorința de a fi înmormântat la Brașov („la picioarele lui Take Ionescu”).
Nicolae Titulescu se sfârșește departe de casă, la Cannes, la 14 martie 1941. Ultima sa dorință îi va fi îndeplinită abia în 1992, cand rămășițele sale vor fi repatriate și reînhumate la Scheii Brașovu-lui. Mormântul din Franța a fost în cimitirul Bisericii ortodoxe ruse „Sf. Mihail”…
Ce anume l-a ajutat pe Nicolae Titulescu să fie de excepție? Soarele postat pe Achernar, o stea fixa care asigură succesul public și accesul la subtil (adică inspirația), Luna în Fecioară – care l-a făcut realist și lucid, Mercur din Vărsător – astru care l-a făcut pe Titulescu un admirabil orator (și un vizionar, totodată). Cert este că data de 29 august 1936, când a fost demis din toate funcțiile oficiale, se vede foarte bine în harta tranzitului – Nodul Sud Lunar (factor de lezare) peste Martele natal (care-i furnizase anterior toată ambiția și determinarea). Totul, pe casa Racului (semnificator al țării natale) și pe sectorul imaginii publice. Destin de Pește – idealism și sacrificiu.
Relația frumoasă și constructivă a celor doi diplomați este asigurată în primul rând de nativitate – ambii sunt semne de Apă (Titulescu nativ Pești, Litvinov nativ Rac), ei au o legătură spirituală, înainte de toate.
Saturn din tema lui Maxim Litvinov este conjunct cu Soarele lui Nicolae Titulescu, semn al unei întâlniri kharmice – două spirite evoluate s-au reîntalnit pentru a face lucruri bune împreună! Tot despre kharma ne vorbește și conjuncția Soare/Venus din tema lui Titulescu peste Nodul Nord Lunar (Sensul Vieții) din tema lui Litvinov; este indiciul unei kharme pozitive, al acțiunilor celor doi, al increderii reciproce și al înțelegerii excelente.
Apoi, conjuncția dintre Mercur din harta lui Litvinov și Marte din
harta lui Titulescu reprezintă ceea ce s-a concretizat prin inițiativele și deciziile comune ale celor doi; este un aspect care stimulează intelectual și care asigură o comunicare foarte bună!
Opozițiile și cuadraturile (aspecte de tensiune) existente între
planetele lui Maxim Litvinov și Nicolae Titulescu sunt compensate prin trigoane și sextile (aspecte armonioase), semn că cei doi au avut liber arbitru din plin – au avut de ales între a se înțelege și a colabora sau a pune accent pe diferențe și contradicții…
La 15 octombrie, 2018, au fost dezvelite, la Ambasada Federației Ruse din București, busturile lui Titulescu si Litvinov, cei care, in 1934, au restabilit relațiile diplomatice dintre cele două tari. Manifestarea a avut loc in contextul sărbătoririi a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România si Rusia. Bustul lui Titulescu, realizat de sculptorul Doru Drăgusin, a fost donat de Fundatia Europeană Titulescu, condusă de Adrian Năstase.