Ziua de naștere a marii balerine rusie, Maia PLISEȚKAIA, a atras atenția astrologului Sergiu Bălan care face următoarele însemnări:

Din însemnările astrologului Sergiu BĂLAN

Să spui că Maia Plisețkaia s-a născut pentru balet riscă să fie un clișeu. Maia Plisețkaia a fost un Artist complet (balerină, regizoare, actriță, coregraf), care la vârsta de 11 ani a urcat pentru prima dată pe scena Teatrului Bolșoi, catedrala baletului rusesc.

S-a născut la 20 noiembrie 1925, la Moscova și i-a avut ca mentori pe unchiul și pe mătușa sa, la rândul lor balerini și profesori extrem de apreciați; și mama sa a fost actriță. Maia a studiat baletul la Academia de Balet din Moscova, de la vârsta de 9 ani, iar la 18 ani își începe efectiv cariera de balerină la Bolșoi.

Devine prim-balerină a Teatrului Bolșoi (prima ballerina assoluta) în anul 1960, la un an după ce începe să performeze pe marile scene ale lumii, unde este foarte apreciată. Cariera Maiei Plisețkaia și-a început astfel parcursul ascendent, pentru multe decade înainte (a fost singura prim-balerină cu proeminență timp de 50 de ani!).

S-a retras din activitate în anul 1990, după colaborări excelente cu Maurice Bejart și mulți alți coregrafi renumiți, după ce a făcut roluri unice, memorabile în „Lacul lebedelor”, „Legenda dragostei”, „Giselle”, „Floarea de piatră”, „Don Quixote”, etc. și după ce a regizat spectacolele de balet „Doamna cu cățelul” și „Pescărușul”.

Maia Plisețkaia este fondatoarea „Russian Imperial Ballet” din Moscova; a fost director artistic al Teatrului Liric Național din Madrid și al Operei din Roma.

Cea care a ridicat standardul baletului mondial la cote greu de atins a fost perfectă și la vârsta de 62 de ani, când a dansat la Boston, la Festivalul schimbului cultural sovieto-american, dar și la 83 de ani, când a evoluat pe scena Festivalului „Jardines de Cap Roig” din Spania.

Excepțională apariția pe scenă la Kremlin, cu ocazia galei prilejuite de aniversarea a 80 de ani, în 2005.

Maia Plisețkaia, nume rostit cu venerație în mediul artistic (și nu numai), este un Scorpion cu Soare, Marte și Saturn în sectorul personalității. Zodia natală a făcut-o tenace, rezistenta fizic și psihic, perfecționistă, veșnic nemulțumită. Maia a vrut și a reușit să concentreze în mișcările sale toată esența baletului – clasic, romantic, modern.

Tot de la Scorpion este atât capacitatea ei de metamorfoză – de la vulnerabilitatea lebedei care moare la vulcanul de energie și pasiune din Bolero, cât și abilitatea de a fuziona cu personajul sau cu povestea, împărtășind astfel spectatorul cu toată energia angrenată în actul artistic.

Marte i-a furnizat forță și vocația pionieratului, ambiție si combativitate, iar Saturn a disciplinat-o, i-a dat rigoare și metodă, prim-plan social, dar și longevitate (biologică si artistică).

Trigoanele Soare/Saturn din Scorpion cu Uranus din Pești (semn artistic, inspirat) au furnizat originalitatea, noutatea, nonconformismul, spiritul rebel care au făcut din Maia un etalon artistic.

De unde vin talentul uriaș și gloria? De la tripla conjuncție Venus/Lună/Jupiter din Capricorn și sextilele (aspecte de abilitate) pe care cele trei planete le fac cu Saturn si cu Uranus, plus câteva stele fixe. Să le luăm pe rând.

Venus reprezintă arta; fiind supusă rigorii Capricornului, naște performanță și celebritate, întrucât activează Vega, o stea fixă benefică responsabilă cu talentul artistic, faima și bogăția. În aceeași notă acționează și Luna care activează Peacock, o altă stea fixă care asigură viață lungă și faimă (pe lângă vanitate, doar oameni suntem!). Maia spunea despre sine că a fost dăruită cu un trup rezistent și că nu trebuia să facă mult efort.

Jupiter i-a dat șansa, oportunitatea (care s-a manifestat de atâtea ori în viața artistei), călătoriile în toată lumea, succesul social, pofta de viață, entuziasmul contagios.Mai este o stea fixă cu daruri importante (onoruri, sănătate, distincție), Zuben Elschemali,
stea activată de Saturn.

Nodul Nord Lunar (Sensul Vieții) în Rac explică sensibilitatea ei stelară, legatura cu scena de la Bolșoi (un adevărat cordon ombilical spiritual cu scena care a consacrat-o), dragostea pentru Rusia natală. Ca ultimă dispoziție testamentară – după moarte, să fie incinerată, iar lângă cenușa ei să fie pusă (când va veni momentul) și cea a soțului său (compozitorul Rodion Șcedrin). Apoi, cenușa să fie îm-prastiata deasupra Rusiei…

Maia Plisețkaia a plecat în stele la 2 mai 2015, la 89 de ani, după ce a epuizat întreg potențialul astral cu care a venit pe Pământ. A lăsat o reală provocare în balet, incitând la autodepășire, la exprimare totală, atât tehnică cât și emoțională.

owner

Recent Posts

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

16 ore ago

Doar China are mai mult: Kremlinul a explicat de ce Rusia crește efectivul armatei

Pe 16 septembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul privind creșterea efectivului uman al…

17 ore ago

Politico: Zalujnîi a considerat o aventură invadarea Regiunii Kursk

Înainte de operațiunea Ucrainei în Regiunea Kursk, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei,…

19 ore ago

Tokaev i-a spus lui Scholz că Rusia este de neînvins

Din punct de vedere militar, Rusia este de neînvins, a declarat președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev,…

20 de ore ago

„Planul lui Trump pentru Ucraina” mulțumește prin adecvare

Dmitri BAVÎRIN, Vzgliad Promisiunea lui Donald Trump de a pune capăt conflictului militar din Ucraina…

o zi ago

Expert militar: Rusia are o armă secretă non-nucleară care face orașele praf și pulbere

Pe lângă armele nucleare, Rusia este capabilă să facă inamicul praf și pulbere cu alte…

2 zile ago

This website uses cookies.