Hot News
Putin a reușit să stea de vorbă cu Trump la Paris
12/11
Putin a discutat cu premierul Israelului
12/11

Putin a dezbătut cu liderii mondiali Tratatul INF

Foto: Serviciul de presa al Președintelui Rusiei

Ivan JURAVLIOV, „Gazeta.ru”

Președintele rus Vladimir Putin a dezbătut, împreună cu colegii săi, situația din jurul Tratatului privind rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF) în timpul prânzului de la Palatul Elysee. La conversație au mai participat președinții Franței și ai Statelor Unite, Emmanuel Macron și Donald Trump, precum și cancelarul german Angela Merkel. În plus, părțile au discutat despre situația din Siria și Coreea de Nord, problemele privind comerțul și sancțiunile.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a confirmat faptul că președintele american Donald Trump și-a exprimat intenția de a se retrage din Tratatul INF cu președintele rus Vladimir Putin. Potrivit acesteia, pe lângă Putin și Trump, la prânzul de lucru au participat președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel, precum și alți lideri mondiali. Pe lângă Tratatul INF, subiectele de discuție au fost situații din Siria, Arabia Saudită, Afganistan, criza rachetelor din Coreea de Nord și China.

„Au avut discuții foarte bune și productive în timpul prânzului de două ore”, a subliniat Sanders.

Cu puțin timp după prânzul de la Palatul Elysée, Putin a declarat că Rusia este „pregătită pentru un dialog cu Statele Unite” cu privire la Tratatul INF. Liderul rus a subliniat faptul că parte rusă contează pe restabilirea unui proces de negocieri pe scară largă asupra Tratatului, inclusiv la nivel de experți. „Este chiar mai important ca dialogul să fie realizat nu atât la un nivel înalt sau ridicat, cât la un nivel de experți”,  citează presa rusă cuvintele lui Putin.
După aceea, președintele rus a discutat despre situația din jurul INF cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Secretarul general a exprimat opinia că Moscova „a încălcat” termenii acordului. El a subliniat că este important să se „respecte pe deplin INF”.
Analistul politic Konstantin Blohin este convins că Statele Unite se vor retrage din Tratatul INF în termen de șase luni.
Politologul a menționat că toate discuțiile dintre Washington și Moscova sunt percepute astăzi prin prisma „defeatismului și slăbiciunii americanilor”. Prin urmare, Washingtonul încearcă să minimizeze contactele și, în același timp, să demonstreze lumii că Statele Unite sunt încă capabile de ceva.
„Și faptul că vor ieși din acest tratat este un lucru complet de clar, pentru că Pentagonul a inclus deja în buget mijloacele financiare pentru crearea unei noi rachete, care intră sub incidența Tratatului, iar producția sa ar fi încălcarea acestuia. Evident, americanii nu vor respecta Tratatul INF. Dacă Trump nu a anunțat astăzi despre ieșire din INF, o va face în următoarele șase luni „, este convins expertul.

Statele Unite nu vor amplasa în viitorul apropiat armele interzise de Tratatul de eliminare a rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune pe teritoriul Europei, a promis consilierul șefului Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Bolton.

„În viitorul apropiat, SUA nu intenționează să amplaseze rachete interzise de Tratatul INF în Europa. Aceasta este o chestiune a unei strategii globale pentru alianță și pentru Statele Unite „, a spus el. În același timp, el a subliniat că Tratatul este depășit – numai două țări din lume sunt legate de acest acord, inclusiv și faptul că Rusia îl încălcă”. În același timp, China, Iranul, India, Pakistanul și Coreea de Nord nu au nicio obligație în materie de INF.

„Potrivit Statelor Unite, prevederile Tratatului sunt încălcate de o treime sau chiar până la jumătate din toate rachetele de croazieră și balistice de care dispune China, iar Iranul are chiar mai multe astfel de rachete”, a spus Bolton.

Tratatul privind rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune a fost semnat în 1987 de președinții american și sovietic Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov. În mass-media URSS, tratatul a fost numit „primul pas către o lume denuclearizată”. Acest document a impus interzicerea utilizării și creării unor rachete cu raza mai mică (de la 500 la 1.000 km) și medie (de la 1.000 la 5.500 km) de acțiune care sunt desfășurate pe uscat. Până la mijlocul verii anului 1991, Uniunea Sovietică a lichidat aproximativ 2.000 de rachete, iar Statele Unite – 846 de rachete. După mulți ani de tăcere, Statele Unite au acuzat Rusia de încălcarea Tratatului – acest lucru a fost făcut de președintele american Barack Obama în 2014.

La 22 octombrie, președintele american Donald Trump a anunțat că Washingtonul se va retrage unilateral de la Tratatul INF. Potrivit președintelui american, Rusia își încalcă obligațiile asumate în temeiul INF. Probabil se are în vedere racheta 9M729 – secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat anterior că testele acestei rachete efectuate de partea rusă încalcă Tratatul.

Ministerul rus de Externe a declarat că Rusia nu a experimentat niciodată rachetă 9M729 la o distanță care să încalce INF. Ministrul rus al apărării, Serghei Șhoigu, a subliniat, la rândul său, că decizia SUA de a se retrage din Tratatul INF ar avea consecințe grave în primul rând pentru Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2987848