Rusia ar putea pierde un miliard de dolari din exportul de armament. Și asta din cauza faptului că Indonezia este pe punctul de a anula contractul de cumpărare a 11 avioane de atac Su-35.
Indonezia a fost dintotdeauna interesată de armamentul rus. Cucerindu-și independența față de Occident, ea a devenit imediat un client permanent încă de pe vremea URSS. În 1958, Indonezia a încheiat un mare contract pentru furnizarea de avioane sovietice MiG-17, bombardiere Il-28 și avioane de transport Il-14. În anul următorul, indonezienii au achiziționat submarine S-79 și S-91. Apoi, în relațiile dintre cele două țări s-a produs o răcire, astfel că livrările au încetat. Dar după destrămarea URSS, conducerea militară a Indoneziei a continuat colaboare tehnico-militară cu Rusia.
Chiar dacă partea indoneziană nu și-a putut permite să cumpere noile realizări ale Rusiei în domeniul tehnicii de apărare, în fața avioanelor Su-35 nu a rezistat. Caracteristicile tehnico-tactice ale mașinii zburătoare i-au impresionat într-atât pe indonezieni, încât au decis să cumpere, scrie Moskovski Komsomoleț.
Lucrurile s-au complicat însă după ce Statele Unite au început să amenințe conducerea indoneziană cu aplicarea de sancțiuni. Este vorba de legea federală americană CAATSA, cu ajutorul căreia toți adversarii Americii sunt pedepsiți cu sancțiui, act normativ adoptat de Trump în plină desfășurare a negocierilor privind livrările avioanelor ruse Su-35 de către Jakarta, în august 2017. Acum, Washington a dat de înțeles indonezienilor că, dacă vor achiziționa aceste mașini, vor primi sancțiuni fără precedent.
Astfel că, acum, contractul este la un pas de a fi anulat. În orice caz, așa susține publicația militară britanică Janețs Defence Weekly. Citat de respectiva revistă, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene indoneziene, Novyan Samyoga, a anunțat că, ”dacă SUA vor continua să amenințe cu sancțiuni, nu vom avea altă opțiune decât să refuzăm semnarea contractului cu Rusia”.
Aceeași publicație britanică a estimat că, dacă acest lucru se va și întâmpla, Indonezia va fi obligată să cumpere de la americani avioane F-16 Viper, produse de compania Lockheed Martin.
Andrei FROLOV, doctor în istorie, cercetător științific principal la Centrul de studii europene și internaționale…
Autoritățile de la Kiev intenționează să demonteze monumentele dedicate scriitorului Mihail Bulgakov, poetesei Anna Ahmatova…
Armata rusă a urcat în fruntea clasamentului anual al celor mai puternice forțe militare din…
Nimeni dintre oficialii chinezi nu s-a grăbit să o întâmpine pe Annalena Baerbock, ministrul german…
Președintele Rusiei a condus un antrenament al forțelor de descurajare nucleară, a anunțat Kremlinul, relatează…
Ucraina s-a angajat să încredințeze Uniunii Europene dreptul de a reface industria de apărare a…
This website uses cookies.