Ministerul de Finanțe cumpără valută cu bani din veniturile petroliere
06/11Revoluția din Octombrie – cum Uranus pune punct unei lumi
07/11Majoritatea companiilor mari se tem de noile sancțiuni americane
86% dintre marile companii ruse așteaptă cu teamă noile sancțiuni ale Statelor Unite, arată un sondaj realizat de Institutul Adizes pentru portalul RBK. Mediul de afaceri urmărește subiectul și așteaptă extinderea măsurilor restrictive, pe care Congresul SUA le-ar putea dezbate după alegerile din 6 noiembrie.
Experții au consultat 1015 de proprietari și directori generali de companii din segmentul marelui business. 38% dintre participanții la chestionar lucrează în industrie (alimentară, energie electrică, metalurgie, construcții de mașini, sectorul de carburanți), 17% activează în construcții, 16% în transporturi, 14% sunt cuprinși în spațiul financiar, 9% în IT, iar 6% sunt prezenți pe piața de medicină.
Companiile intervievate în cadrul studiului au simțit deja influența sancțiunilor din luna aprilie. 95% dintre repondenți au declarat că impactul a fost generat cu precădere de deprecierea rublei și de instabilitatea de pe piețele financiare. Restul au afirmat că sub incidența sancțiunilor au intrat concurenții lor.
Potrivit sondajului, 97% dintre cei chestionați au precizat că urmăresc informațiile legate de noile sancțiuni pe care le pregătește Congresul și doar 3% le ignoră. În același timp, companiile au afirmat că așteaptă o înăsprire a sancțiunilor în următoarele șase luni. Cam jumătate dintre top-managerii și patronii consultați cred că noile măsuri ”vor veni cu siguranță” și cam tot atâți că ”este posibil”. Totuși, nimeni nu se îndoiește de extinderea regimului de sancțiuni.
În același timp, 86% dintre persoanele chestionate au recunoscut că se tem de noile sancțiuni. Numai 14% au dat un răspuns negativ. Întrebați ce fel de sancțiuni le-ar putea afecta activitatea întreprinderilor pe care le conduc, 35% au evocat restricții la importurile în Rusia de mărfuri sau tehnologii. ”Cu toții ne perpelim pe acest jar încă din 2014. Unii mai cu mai mult succes, alții cu mai puțin. Unii au ieșit din afaceri, alții s-au adaptat și au găsit alți furnizori”, a comentat Mihail Levciuk, de la ”Delovaia Rossia”.