Categories: Rusia si lumea

Ce se va întâmpla cu NATO peste 10 ani?

Experții Clubului ”Valdai” din Rusia au realizat o prognoză despre viitorul NATO. Dezvoltarea de către statele membre a propriului potențial miliar vor conduce, în opinia analiștilor, la o revizuire a relațiilor în interiorul Alianței, dar destrămarea blocului este considerat cel mai puțin probabil dintre scenarii, scrie RBK.

Autorii studiului sunt de părere că principalul factor care va influența viitorul blocului îl reprezintă gradul de implicare a Statelor Unite în problemele militare și politice ale europenilor, nivelul de dezvoltare a propriului potențial armat al țărilor Bătrânului continent, dar și depărtarea de valorile liberale care blochează alternativa populistă.

Cele mai puțin veridice dintre scenarii vizează, în opinia experților, deteriorarea posibilităților instituționale ale NATO și izbucnirea unei crizei ca urmare a reducerii prezenței americane, politice și militare în Europa. Totuși, aceste circumstanțe ar conduce la dizolvarea formală a Alianței și transformarea ei într-o organizație fără o agendă politică valoroasă.

O variantă a acestei evoluții a evenimentelor ar fi reapariția concurenței după modelul începutului de secol 20. ”O astfel de revenire a politicii tradiționale europene care, în secolul 20, a condus la două războaie mondiale, este posibilă numai în cazul în care consolidarea forțelor militare ale țărilor din regiune va fi însoțită de reîncarnarea temerilor reciproce și de mobilizarea naționalismului agresiv”, scriu autorii raportului, precizând că este cel mai puțin probabil dintre scenariile analizate.

Cele mai realiste prognoze

În schimb, revizuirea condițiilor de colaborare din interiorul Alianței, ca urmare a creșterii potențialului militar al statelor membre, reprezintă, în opinia analiștilor ”Valdai”, cel mai posibil dintre scenarii. El presupune o reorganizare a relațiilor în NATO, ba chiar o oarecare diminuare a posibilităților instituționale. Cu toate acestea, blocul își va păstra viabilitatea și rolul pe arena politică.
”Adâncirea criticilor reciproce între reprezentanții organizației transatlantice, o tendință observată după venirea la putere în SUA a lui Donald Trump, reflectă o nouă etapă în negocierile privind condițiile de cooperare, nefiind un simptom al apropiatei dezintegrări”, arată autorii raportului.

Chiar și în cazul unei reduceri a gradului de implicare americană în problemele politice și militare ale Europei, NATO va rămâne în calitate de institut de coordonare politică, menit să asigure susținere lumii democratice în interiorul comunității occidentale, scriu experții clubului. ”În acest caz va dispărea componenta militaro-strategică din activitatea organizației, nevoită, în aceste condiții, să caute noi subiecte pentru completarea agendei de activități.

Viitorul relațiilor Rusia-NATO

„Revenirea elementelor de balansare militară în relațiile dintre Rusia și NATO”, potrivit cercetătorilor, nu va conduce neapărat la o complicație gravă a situației pentru Moscova. Potrivit autorilor raportului, opoziția Rusiei și a „Occidentului consolidat” va avea loc într-un plan politic, Vestul va continua să exercite o presiune economică, dar rolul alianței în aceste condiții va rămâne auxiliar și menit să distragă atenție.

Experții menționează că funcția de restricționare a Moscovei a rămas și rămâne una dintre cheile alianței. „Cu toate că restricționarea Rusiei va rămâne cel mai probabil pe agenda Alianței, nivelul presiunii politice militare reale va rămâne, mai curând, limitat (mult sub nivelul războiului rece, cu care se compară adesea situația actuală), se spune în raport. Marea preocupare a Rusiei poate fi cauzată de continuarea activităților expediționare ale Alianței”.

FOTO: Reuters

owner

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

10 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

12 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

13 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

13 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

15 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.