Putin cere companiilor de stat să investească în proiecte naționale
26/10Patriarhia Română: în problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina decid doar cele doua patriarhii aflate acum in criză
26/10Tratatul din 2003, mai actual ca niciodată
”Tratatul privind relațiile prietenești și de cooperare dintre România și Federația Rusă semnat în 2003 este deosebit de important și în cei 15 ani care au trecut de atunci nu a pierdut din actualitatea”, a declarat președintele Fundației Europene ”Nicolae Titulescu”, Adrian Năstatse, luând cuvântul la conferința internațională din București, dedicată celei de-a 140-a aniversări a stabilirii relațiilor diplomatice dintre România și Federația Rusă. ”Este necesar să recitim acest document: în el există elementele obiective care ar putea să ne ajute la relansarea dialogului și a acțiunilor comune”, a mai spus fostul primministru.
Tratatul așează relațiile reciproce pe bazele solide ale dreptului internațional și pe principiul negocierilor ca singura metodă de soluționare a problemelor vitale pentru fiecare dintre țări, a subliniat Adrian Năstase. Textul mai prevede nefolosirea forței sau amenințarea cu forță în relațiile bilaterale, alegerea liberă de catre fiecare parte a modului in care să-și construiască planurile de securitate și să-și aleagă aliații. Mai este o clauză din tratat, a adăugat Năstase, care spune că părțile nu își vor spori securitatea pe seama securității altor state. ”Această este o prevedere interesantă, a spus el, care poate fi citită în diferite feluri și nu vreau acum să dau idei, dar este clar că această temă este prezentă în dialogul bilateral”.
”Însă mai există și texte din tratat, a remarcat Adrian Năstase, care, din păcate, nu sunt puse în funcțiune și care la ora actuală sunt înghețate – este vorba de consultări regulate la niveluri corespunzătoare între organele autorităților legislative și executive, inclusiv între ministerele de externe. Această prevedere, cred că ar trebui să fie dinamizată, activată, în contextul de acum”.
Conferința a fost organizată de Fundația Europeana ”Nicolae Titulescu” împreună cu Fundația de susținere a diplomației publice ”Aleksandr Gorciakov” din Moscova. La imobilul din Șoseaua Kiseleff unde s-a desfășurat conferința, au mai fost prezenți și au vorbit Maria-Magdalena Grigore, Secretar de Stat al MAE român, Valeri Kuzmin, Ambasadorul Federației Ruse în România, Leonid Dracevski, director executiv al Fundației ”Aleksandr Gorciakov”, precum și diplomați și cercetători români și ruși.