Categories: Economie

Aleksei Kudrin: ”Nu folosim toate resursele în negocierile internaționale”

Șeful Curții de Conturi, Aleksei Kudrin, a vorbit, într-un interviu acordat cotidianului RBK, despre reforma pensiilor, finanțarea proiectelor naționale și despre influența noilor sancțiuni americane.

RBK. Într-un dintre documentele dumneavoastră, ați scris că efectul economic al majorării vârstei de pensionare a fost supraestimat. Guvernul a declarat că bugetul nu va profita de pe urma reformei. Care este, în acest caz, sensul reformei?

Kudrin. Eu nu consider că efectu reformei a fost considerabil minimizat și, cu atât mai mult, că ea nu este necesară. Precizări suplimentare: fondurile economisite vor fi redistribuite în favoarea pensionarilor, a avantajelor lor fiscale. Prin urmare, efectul asupra bugetului va fi mai mic, dar pensionarii vor simți un efect palpabil, nu am nici o îndoială. Toți banii care vor fi economisiți din majorarea vârstei de pensionare vor merge către cei care sunt deja pensionari. Acest lucru încetinește eforturile de reducere a raportului dintre pensia media și salariul mediu. Este de ceea ce atragem noi atenția.

RBK. Despre proiectele naționale. În documențația aferentă este indicat un buget cu 1 trilion de ruble mai mare decât suma înscrisă în bugetul pentru următorii trei ani. Este, deci, foarte posibil ca guvernul să revizuiască aceste cheltuieli și să le reducă. În aceste condiții, sunt condiții pentru realizarea obiectivelor propuse?

Kudrin: Vom vedea când vor fi definitivate aceste proiecte naționale, programele de stat și proiectele federale – în următoarele două luni. Numai atunci vom putea stabili cât de bine finanțate și de realizabile sunt obiectivele propuse. După părerea mea, resursele sunt insuficiente. Noi am indicat asupra necesității unei mai mari manevre structurale în favoarea priorităților, pentru ca obiectivele să fie atinse. Deocamdată nu vedem o asemenea schimbare structurală, deci, eu estimez că resurse sunt insuficiente. Dar cu precizie vom putea spune numai când vom vedea toate proiectele sub forma lor finală.

RBK. În 6 noiembrie se vor desfășura alegerile pentru Congresul SUA, după care se va reveni, după toate probabilitățile, la dezbaterile legate de sancțiunile împotriva Rusiei în privința datoriei de stat și a băncilor de stat. Cât de puternic ar putea fi efectul sancțiunilor?
Kudrin. Sancțiunile din 2014 au fost, fără îndoială, considerabile, dar nu au avut o influență determinantă asupra economiei ruse. Un efect mai puternic l-a avut scăderea prețurilor la petrol. Astăzi, sancțiunile au un efect mai consistent. Greu de spus cât vor fura ele din PIB – potrivit unor estimări, vom pierde 0,5% din creșterea PIB în 2018.

Efectul noilor sancțiuni, care pot fi adoptate înainte sau după alegerile din noiembrie, depinde de băncile sistemice care vor fi vizate. Prognoza mea – nu vor exista sancțiuni serioase asupra băncilor cheie. Nu sunt chiar la un asemenea nivel de confruntare sau conflict.
Sancțiunile asupra datoriei de stat nu vor influența în mod substanțial dezvoltarea economiei, pentru simplul motiv că, această datorie noi nu o lansăm, practic, pe piață.

RBK. Ați declarat recent că politica externă a Rusiei trebuie să faciliteze reducerea tensiunilor în relațiile cu alte state. Ce trebuie făcut în situația actuală?

Kudrin. Cred că, în cea mai încordată situație, trebuie atins un compromis în interesele ambelor părți. O escaladare a tensiunilor nu este în avantajul nici al Occidentului, nici al Rusiei. Ar spori considerabil riscurile pentru sistemele bugetare, pentru investitori, o evoluție imprevizibilă. Având în vedere că Rusia este e economie cu greutate în lume și de ea sunt legate numerose contacte, resurse economice și probleme geopolitice, escaladarea tesniunii nu este avantajoasă. De aceea sunt convins că sunt posibile compromisuri, dar numai pe calea pașilor reciproci, nu unilaterali. Pot fi înțelegeri de prevenire a tensiunilor militare, noi acorduri militare care să reducă riscurile. Noile înțelegeri s-ar putea referi la riscurile geopolitice care, în opinia noastră, provin din Orientul Mijlociu și din tematica ucraineană.
Am participat la foarte multe tratative internaționale pe teme economice. Am avut discuții aprinse referitoare la sectoarele financiare, condițiile de muncă, folosirea unor sau altor standarde reciproce, la deschidere piețelor. Indiferent de duritatea divergențelor existente, găsim soluția. Nu pot spune că piața rusă a avut de suferit de pe urma acelor înțelegeri. În plus, am încheiat noi și noi acorduri, inclusiv multilaterale, am aderat la convenții mondiale în OECD, la G20, CSI și Comunitatea eurasiatică. Astăzi, nu folosim toate resursele și posibilitățile în negocierile internaționale.

owner

Recent Posts

Kusturica, despre filmul privind persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice

Filmul documentar „Oamenii lui Hristos. Vremurile noastre” despre persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice (UOC) trebuie…

43 de minute ago

La Vladivostok au început exercițiile navale ale Rusiei și Chinei

La Vladivostok au început exercițiile navale organizate de Rusia și China sub denumirea ”Beibu/Interacțiune-2024”. Manevrele…

o oră ago

Cosmonauții Roscosmos, record de ședere la bordul ISS

Cosmonauții corporației de stat Roscosmos, Oleg Kononenko și Nikolai Ciub, au stabilit un record de…

4 ore ago

Alaudinov: Câte tancuri a avut armata Ucrainei când a atacat Regiunea Kursk

Alaudinov spune că Ucraina a folosit resurse importante pentru a ataca Regiunea Kursk, care însă…

6 ore ago

Implicare în conflictul ucrainean. Moldova, avertizată de MAE rus

Moscova îndeamnă conducerea Republicii Moldova să renunțe la pașii ce pot transforma această țară într-un…

7 ore ago

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

20 de ore ago

This website uses cookies.