Exclusiv! Interviu cu Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin (II): România, furnizor de insecuritate
16/10Care va fi poziția Bisericii Ortodoxe Române?
16/10În pofida sancțiunilor: străinii investesc în economia Rusiei 40 de miliarde de dolari
În general, banii vor merge spre proiecte de infrastructură și dezvoltarea tehnologiei.
Șeful Fondului pentru investiții directe (RFPI), Kirill Dmitriev, a declarat pentru cotidianul ”Izvestia” că mijloacele financiare vin în special de la corporații de investiții din China și din Coreea de Sud, Arabia Saudită și Qatar, dar și de la un operator portuar din Emiratele Arabe Unite. Se dorește ca majoritatea acestor fonduri să fie folosite pentru construcția unor magistrale de transport și pentru dezvoltarea tehnologiilor. Totuși, experții nu cred că este vorba de proiecte pe termen lung: străinii evită, de regulă, să investească în active cu o perioada lungă de amortizare din cauza situației geopolitice instabile.
Pentru a atrage străini în proiecte de infrastructură în Rusia, lor trebuie să li se promită căștiguri destul de ridicate, de aproximativ 15% pe ani, spune expertul Vladimir Rojankovski, de la Centrul financiar internațional. Potrivit afirmațiilor sale, în caz contrar, astfel de proiecte nu sunt interesante. Investitorii străini în Rusia sunt mai degrabă atrași de activități pe care nu le pot propune în alte țări. Spre exemplul, în domeniul producției apei potabile sau în prelucrarea petrolului și a gazelor naturale. Astfel de investiții sunt foarte cerute în țările arabe, a adăugat expertul.
Potrivit Rosstat, investițiile în capitalul de bază (atăt ruse, cât și străine) au crescut, în prima jumătate a anului, cu 3,2% comparativ cu perioada similară din 2017, cifrându-se la aproape 6 trilioane de ruble. Investițiile străine directe în sectorul nebancar au reprezentat însă doar 7,3 miliarde , de circa 2,4 ori mai puțin decât în același interval din 2017 (17,5 miliarde, potrivit datelor Băncii Centrale).
Valeri Mironov, director adjunct al Centrului de dezvoltare de pe lângă Școala Superioară de Economie, arată că sancțiunile occidentale blochează venirea investitorilor străini, care se tem de o înăsprire a măsurilor punitive. Punând la socoteală și contextul geopolitic extrem de complicat, investitorii străini analizează eventualitatea implicării lor în proiecte pe 3-5 ani, cu opțiunea de retragere înscrisă în contract.