Hot News
Catastrofa rachetei ”Soiuz”
11/10
Cât câștigă agenții imobiliari?
12/10

O nouă valută petrolieră menită să înlocuiască dolarul

Accelerarea procesului de renunțare la dolarul american în decontările fiscale ar putea fi ajutată de tehnologiile moderne ale economiei digitale. A apărut ideea ca, pe fondul prieteniei strânse dintre Rusia și OPEC, să fie creată în colaborare, o criptomonedă petrolieră puternică menită să fie utilizată în trazacțiile cu hidrocarburi și materii prime.
Pentru decontările fiscale pe piața petrolului, țările OPEC+, inclusiv Rusia, ar putea utiliza împreună în locul dolarului o monedă digitală specială pe baza tehnologiei blockchaine, cu ajutorul căreia să fie efectuate operațiunile de vânzare-cumpărare a produselor specifice, gaze naturale, petrol și alte resurse energetice, crede fostul ministru rus al energiei, în prezent șeful corporației ”Energia”, Igor Iusufov.
Având în vedere că jumătate din exporturile Rusei revine resurselor de petrol și gaze naturale, renunțarea la dolar în aceste operațiuni comerciale ar fi un pas însemnat spre dedolarizare.
În opinia expertului, în timpul crizelor economice și în perioadele de instabilitate politică globală, valutele naționale nu pot fi un instrument stabil și de încredere pe piața resurselor energetice. Dar dacă petrodolarii sunt înlocuiți cu o criptomonedă, producătorii își diversifică riscurile și scapă de dependența și de vulnerabilitatea valutelor naționale.
”Ipotetic, o criptomonedă petrolieră ar permite țărilor producătoare să evite orice restricții financiare și comerciale, care s-au înmulțit în ultimii ani, majorând exportul de petrol și gaze”, și-a detaliat poziția fostul ministru rus al energiei.
Dacă Rusia și țările OPEC, care controlează două treimi din rezervele mondiale de petrol, vor crea un puternic lobby criptovalutar, s-ar putea ajunge la un consens pe problemele legate de reglementarea situației de pe piața petrolului. Cu alte cuvinte, producătorii de țiței vor putea stabili prețuri la nivelul de care au ei nevoie, fără teama zbucnirii unei noi crize a petrolului din cauza supraproducției, a apreciat Iusufov, citat de publicația Vzgliad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2996671