Hot News
Cardul de plată va fi înlocuit cu brățări sau brelocuri
12/10
John Bolton merge la Moscova pentru a îmbunătăți relațiile ruso-americane
13/10

Aleksei Pușkov: Trebuie să ne pregătim de ieșirea din Consiliul Europei

”Nu putem permite situația de a fi dați afară din Consiliul Europei. Trebuie să fie alegerea Rusiei, nu Consiliul Europei trebuie să decidă. În 1996 singuri am hotărât că vrem să fim membri ai CE”, a declarat senatorul Aleksei Pușkov, șeful delegației ruse la APCE.
Întrebat de publicația Vzgliad ce pierde Rusia în cazul ieșirii din CE, politicianul rus a arătat că urmările pot fi atât negative, cât și pozitive. ”Partea bună este că ne retragem de pe o platformă unde, cu excepția unor scurte perioade, Rusia a fost nevoită să se apere constant, să se justifice, să se explice. CE nu este ONU, este o platformă mult mai puțin plăcută pentru noi. Și nici chiar OSCE, pentru că în OSCE sunt multe țări din fosta URSS: și Armenia, și Azerbaidjan, și Belarus, și Kazahstan, alături de care putem avea poziții comune în unele chestiuni.
În APCE, situația este alta. Acolo domină statele Uniunii Europene și cele care vor să intre în UE. Candidații la aderare sunt, uneori, mult mai duri la adresa Rusiei decât unele state membre, încercând să demonstreze că sunt mai catolici decât Papa. Rusia este acolo ținta unor atacuri permanente – mai multe decât orice alt stat. Plecând, reducem la zero posibilitatea folosirii Rusiei în calitate de obiect de discriminare. Este prima consecință pozitivă.
În al doilea rând, nu vom mai fi legați de angajamentele asumate la intrarea în CE. În virtutea statutului nostru de membru al Consiliului Europei, a fost introdus moratoriu asupra pedepsei cu moartea. Dacă ne retragem, această chestiune va deveni o problemă internă. Adică se extinde zona jurisdicției noastre interne.
În al treilea rând: nu va mai putea folosită Curtea europeană pentru drepturile omului în scopuri politice împotriva Rusiei. Periodic, acolo se adresează tot felul de subiecți, care încearcă să obțină susținere pentru pretențiile lor față de Rusia: acolo a fost examinat dosarul IUKOS și o serie întreagă de alte cazuri. Nu vom mai fi în zona de jurisdicție a CEDO.
La capitolul urmări negative, acestea sunt, în primul rând, de natură politică. Acum, în pofida tuturor conflictelor noastre cu CE, rămânem parte a acestei organizații paneuropene. Toate structurile statale, cu excepția Belarus, intră în CE. Noi, în calitate de putere europeană, ne vom trezi în afara acestei organizații istorice, care funcționează de la sfârșitul anilor 1940.
Între noi și Europa politică va apărea încă o linie de demarcație. Nu vom mai participa la unele programe ale CE, în care sunt implicate Ministerul Justiției, cel al Culturii și alte instituții ale statului. Nu vom mai fi în reprezentanțele regionale și ale puterilor locale, unde se discută probleme de conlucrare și colaboare între verigile puterilor regionale.
Cred că minusurile nu sunt atât de importante, încât să renunțăm la retragere, dacă vom ajunge la concluzia că a rămâne în această organizație cu drepturi minuscule pentru o mare putere, cum este Rusia, nu mai este interesant.
Ce pierde APCE de pe urma ieșirii Rusiei, a întrebat jurnalistul de la Vzgliad? Înainte de toate, pierde o contribuție de 32 milioane de euro. Suntem unul dintre cei mai mari plătitori în bugetul instituției. Va fi o puternică lovitură financiară. Chiar și acum, când plătim doar o parte din contribuție, Consiliul Europei are un deficit bugetar de 18 milioane de euro. Plecarea noastră totală înseamnă pierdera unui dintre cei mai mari contributori. Turcia a plecat din cauza criticilor la care era supusă în Consiliul Europei.
APCE va avea de suportat și pierderi politice, pentru că nu va mai fi reprezentantă Rusia. Va fi o organizație reprezentată de deputați numai dintr-o parte a Europei. Asta e în primul rând. În al doilea rând, APCE va pierde posibilitatea de a influența Rusia. Acum, ei adoptă rezoluții pe care noi ar trebui să le îndeplinim. Ne presează. Dar să adopți rezoluții în privința unui stat care lipsește este absurd.
Unde este Rusia, acolo este marea politică. În ONU, este adevărată politică. G7 a pierdut foarte mult din cauza plecării Rusiei, dar G20 a devenit mult mai interesantă. Același lucru se va întâmpla și cu APCE. Va înceta să mai reprezinte un interes major. Va fi un fel de forum al câtorva grupuri și în special al statelor mici din Europa. APCE nu a înțeles că o mare parte a reputației ei depinde de prezența Rusiei. De îndată ce Rusia se va retrage, APCE nu va mai fi pentru nimeni interesant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2988293