S-au suprapus două informații interesante. Prima: nava Audacia a companiei Allseas a început montarea conductelor pe porțiunea germană a gazoductului Nord Stream-2, unde de ceva timp lucrează deja nava Castoro Dieci. Ea va realiza un tronson de 38 de kilometri pe segmentul cel mai adânc al traseului viitoarei magistrale de transport al gazelor naturale. După ce va termina cu primul fir, Audacia va reveni la punctul de plecare și va porni al doilea fir.
Și a doua știre: în capitala Ucrainei, Kiev, brusc au realizat că populația nu mai înghite povești despre cum li se va interzice rușilor să construiască Nord Stream-2. Și, după un scurt timp de gândire, directorul comercial al companiei Naftogaz, Iuri Vitrenko, a dezvăluit existența unui plan B, dacă gazoductul prin Marea Baltică va fi dat în exploatare.
”Am înaintat o sesizare la un tribunal de arbitraj, sunt 12 miliarde de dolari. Sumă ce reflectă compensarea piederilor pe care Ucraina le va suferi dacă va fi construită conducta prin Marea Baltică, iar capacitățile sistemului ucrainean de tranzit nu vor fi folosite. Dispunem în acest sens de opotunități juridice corespunzătoare. De aceea, acum putem solicita o revizuire a tarifului”, a spus oficialul ucrainean.
Despre ce este vorba. În iulie, la Curtea de arbitraj de la Stokholm a fost depusă o sesizare împotriva companiei Gazprom, cu cerința de a fi revizuit tariful de tranzit al gazelor începând cu luna martie 2018. Conform logicii părții ucrainene, ”nivelul tarifului nu are, practic, importanță, pentru că hotărârea va fi adoptată după expirarea contractului în vigoare, de aceea este vorba doar de compensații pentru diferența de tarif neîncasată. Iar asta înseamnă peste 12 miliarde de dolari”.
Din punctul de vedere al Kievului, totul este foarte simplu: Ucraina în general și Naftogaz, în special, au nevoie de banii încasați din tranzit, scrie RIA Novosti. Partea proastă este că autoritățile de la Kiev reproduc în ”lumea lor ideală” ceea ce se realizează cu destul succes în restul lumii. Ba chiar în Rusia, sunt unii care afirmă că industria gazelor din Ucraina ”are oricum viitor”, pentru că se află ”pe cale corectă a istoriei”. Și nu are rost să contrazici acest punct de vedere, pentru că este vorba de o altă realitate.
În cea adevărată însă, banală și plictisitoare, pământeană, lucrările la Nord Stream-2 în apele Germaniei se vor încheia în conformitate cu graficul, până la sfârșitul acestui an.
Viceministrul rus de Externe: NATO se pregătește pentru un conflict armat cu Rusia Viceministrul rus…
În timpul masivului atac cu rachete lansat de armata rusă asupra Kievului a fost lovită…
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
Bulgaria nu va semna cu Ucraina acordul de cooperare în domeniul securității și se va…
Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat dur la ideea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, da confiscare…
Președintele Vladimir Putin a permis cumpărătorilor străini de gaz rusesc să plătească în ruble pentru…
This website uses cookies.