Ministerul de Externe a numit acuzațiile de atacurile cibernetice aduse Rusiei drept o înscenare
05/10Cresc prețurile la alcool
06/10O treime dintre ruși știu ce înseamnă represiunile staliniste
Mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate de Centrul național pentru studierea opiniei publice, VȚIOM, au declarat că rudele lor au suferit de pe urma terorii staliniste. Experții estimează că, în realitate, sunt mult mai multe familii unde există victime ale represiunilor. Conform sondajului, într-un an a crescut numărul celor care știu despre represiuni.
VȚIOM a decis să afle dacă pe ruși îi interesează soarta rudelor care au trăit în timpul represiunilor staliniste. În septembrie anul curent, au fost intervievate mai mult de 1600 de oameni din 500 de orașe și așezări din Rusia. O treime dintre repondenți (35%) au rude care au suferit de pe urma represiunilor. Majoritatea cunosc povestea lor. Dar fiecare al șaptelea participant la chestionar a afirmat că nu știe detalii.
Întrebați despre cauzele represiunilor, cei mai mulți au răspuns: trăiau prea bine (despre ”chiaburi”), denunțuri false, naționalism și vorbele spuse împotriva puterii. O treime au adăugat că rudele lor au fost realibilitate, alte 35% au spus că nu a existat reabilitare, restul nu au știut ce să răspundă.
Mai puțin de un sfert dintre persoanele chestionate au recunoscut că nu știu nimic despre strămoși, iar 43% au afirmat că în famiile lor nu au existat oprimați. ”Poate unii chiar nu știu ce au pățit rudele lor în acel regimi”, a apreciat directorul muzeului GULAG, Roman Romanov, scrie Kommersant.
Potrivit rezultatelor sondajului, numai o jumătate dintre intervievați au încercat să afle ceva despre strămoși.
În prezent, nu se cunoaște numărul exact al rușilor care au rude victime ale represiunilor politice, a declarat pentru Kommersant, Mihail Fedotov. Nu se știe nici măcar câți au avut de suferit. ”Există lista Memorialului, unde figurează 3,5 milioane de nume. Sunt cei înscriși în cartea memoriei”, a adăugat el. Potrivit datelor organizației Memorial, în anii Marii terori 1937-1938 au fost efectuate peste 1,7 milioane de arestări pe considerente politice.
Numărul total al victimelor represiunilor ar putea ajunge la 12 milioane. Este vorba de persoane arestate, condamnate, deportate din 1917 până în 1989.
Foto: Monumentul victimelor represiunilor politice din Moscova
1 Comment
Totusi, ce procent din populatia URSS reprezentau cei 1.7 mil ?cifra pare mare, dar nu e deloc asa. 1-2 la suta …