Categories: Rusia si lumea

De ce Rusia și Slovacia se ceartă din cauza unui contract NATO

De doi ani și jumătate, Rusia și Slovacia nu pot rezolva problema reparării elicopterelor MI-17B-5, cumpărate de SUA pentru Afganistan.
În ianuarie 2019, compania LOTN, care aparține ministerului slovac al apărării va livra forțelor armate ale Afganistanului al doilea avion reparat fără ruși MI-17B-5, a declarat președintele consiliului director și director general al întreprinderii, Martin Dusanic. Holdingul Vertolioty Rossii afirmă că LOTN nu are drept de efectuare a unor reparații capitale la avioanele de transport de tipul MI-17B-5.
În 2011, guvernul american a semnat un contract cu compania rusă ”Rosoboronexport” pentru achiziția a 63 de acest tip de elicoptere. Costul tranzacției a fost de 1,3 miliarde de dolari. Mașinile erau destinate armatei afgane. În decembrie 2015, Agenția NATO pentru achiziții și service (NSPA) a anunțat o licitație pentru întreținerea acelor elicoptere. Partea rusă a precizata că una dintre condiții a fost ca la concurs să se înscrie numai companii din țările blocului nord-atlantic.
La licitație au participat, pe lângă LOTN, întreprinderea cehă LOM, companiile lituaniene Helisota și Aviabaltika Aviation, bulgară Avionams JSC și americană AAL-USA. Învingătoare a fost firma LOTN, care a propus cel mai mic preț. Compania există din 1949 și se ocupă de repararea tehnicii de aviaței.
Holdingul Vetolioty Rossii au catalogat reparațiile efectuate în Slovacia drept ”nelegitime”. ”Nu au aprobarea noastră pentru îndeplinirea unor astfel de operațiuni. De aceea, nu le recunoaștem, iar dacă se întâmplă ceva cu aparatele, ne debarasăm de orice responsabilitate”, a declarat biroul de presă al întreprinderii.
În plus, acțiunile LOTN nu corespund prevederilor din contract pentru livrarea elicopterelor în Afganistan și, spun cei de la Vertolioty Rossii, partea slovacă a creat un precedent de reparații ilegale. ”Practic, ne-au pus în fața unui fapt împlinit”, au subliniat reprezentanții holdingului.
Elicopterle Mi-17B-5 sunt active cheie în lupta împotriva terorismului din Afganistan, rol recunoscut inclusiv de NATO. ”Menținerea acestor aparate în stare de funcționare totală este critică pentru operațiuni”, spun cei din Alianță, scrie RBK

owner

Recent Posts

Securitate eurasiatică, un laborator al multipolarității

Aleksandr IAKOVENKO, rectorul Academiei Diplomatice a MAE al Rusiei Diplomația rusă își sporește eforturile pentru…

4 ore ago

De ce Moscova nu dorește să poarte un dialog cu SUA despre START

Riabkov: Rusia a refuzat dialogul cu Statele Unite cu privire la New START din cauza…

7 ore ago

Szijjártó, despre un nou grup de soluționare a crizei ucrainene

Ungaria se va alătura grupului ”Prietenii Păcii”, creat la inițiativa Chinei și a Braziliei pentru…

7 ore ago

Riabkov: Rusia urmărește reacția Occidentului la modificarea politicii nucleare

Rusia urmărește reacția Occidentului la modificările aduse politicii nucleare, a declarat viceministrul de Externe Serghei…

8 ore ago

Serghei Lebedev: Apărarea aeriană a României a participat la respingerea atacului asupra orașului Izmail

Forțele de apărare antiaeriană ale României au participat la respingerea unui atac nocturn asupra orașului…

9 ore ago

Bankingnews: Pe lângă bomba nucleară, Putin are „tătucul tuturor bombelor”

Moscova are „tătucul tuturor bombelor” (din engleză, Father of All Bombs, FOAB), care este cea…

23 de ore ago

This website uses cookies.