Categories: Rusia si lumea

73 de persoane au murit în Georgia din cauza unor experiențe americane

Reprezentantul Ministerului rus al Apărării a declarat că, in Georgia, la Centrul de Cercetare a Sanatatii Publice ”Richard Lugar” Statele Unite au testat un preparat toxic, iar aceste teste au dus la 73 de decese. Aceste date au fost furnizate de șeful Forțelor de Protecție Chimică, Biologică și de Radiații, generalul-maior Igor Kirillov, relatează Interfax.
„Moartea aproape simultană a unui număr mare de voluntari sugerează faptul că la Centrul ”Lugar”a fost evaluat, sub masca tratamentului, un agent chimic sau un agent biologic foarte toxic cu o rată ridicată de mortalitate”, a spus Kirillov.
Generalul a menționat că numai în decembrie 2015 au murit 24 de participanți la experimente. În ciuda acestui fapt, studiile clinice au fost continuate „prin încălcarea standardelor internaționale și împotriva dorințelor pacienților”. Acest lucru a dus la moartea altor 49 de persoane.
Potrivit lui Kirillov, informațiile despre teste au fost dezvaluite de fostul ministru al Securității de Stat din Georgia, Igor Ghiorgadze. Potrivit datelor sale, laboratorul a testat drogul ”Sovaldi” al companiei americane ”Gilead Sciences”. Unul dintre acționarii acestei companii este fostul secretar al Apărării a SUA, Donald Rumsfeld.
Pe data de 11 septembrie, Ghiorgadze a declarat că a intrat în posesia unor documente care dovedesc că oamenii de știință americani efectuează experimente secrete asupra oamenilor la laboratorul ”Lugar”. Fostul ministru a explicat că documentele i-au fost furnizate de prieteni din Georgia.
Ghiorgadze a susținut că documentele indică moartea participanților la cercetare. În special, în 2015, mai multe zeci de pacienți care au primit tratament pentru hepatita C au decedat. Fostul ministru a subliniat faptul că la rubrica „cauza morții” pentru toți participanții la experimente este indicat „necunoscută”. Potrivit lui, nu a fost efectuată o investigație asupra deceselor.
Ulterior, specialiști ai Ministerului Apărării din Rusia au început să studieze datele publicate de Ghiorgadze.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pachon, a calificat drept absurde declarațiile cu privire la experimentele secrete de la laboratorul din apropiere de Tbilisi, menționând că Statele Unite nu dezvoltă arme biologice la Centrul ”Lugar”. Potrivit lui, acest obiect aparține Centrului Național pentru Controlul Bolilor și Sănătate Publică din Georgia.
Ghiorgadze a fost ministru al securității de stat al Georgiei în anii ’90. Mai târziu, a fost suspectat de încercare de asasinare a șefului statului Eduard Șevardnadze și a fost pus pe lista internațională de persoane căutate. În 2016, Interpolul a decis să pună capăt căutării internaționale a lui Ghiorgadze.
Foto: TASS

owner

Recent Posts

Serviciile occidentale au avertizat Kievul că Rusia ar putea, chipurile, recurge la arme nucleare tactice

Occidentul bagă din nou Ucraina în sperieți cu o posibilă utilizare de către Rusia a…

2 ore ago

Securitate eurasiatică, un laborator al multipolarității

Aleksandr IAKOVENKO, rectorul Academiei Diplomatice a MAE al Rusiei Diplomația rusă își sporește eforturile pentru…

6 ore ago

De ce Moscova nu dorește să poarte un dialog cu SUA despre START

Riabkov: Rusia a refuzat dialogul cu Statele Unite cu privire la New START din cauza…

9 ore ago

Szijjártó, despre un nou grup de soluționare a crizei ucrainene

Ungaria se va alătura grupului ”Prietenii Păcii”, creat la inițiativa Chinei și a Braziliei pentru…

9 ore ago

Riabkov: Rusia urmărește reacția Occidentului la modificarea politicii nucleare

Rusia urmărește reacția Occidentului la modificările aduse politicii nucleare, a declarat viceministrul de Externe Serghei…

10 ore ago

Serghei Lebedev: Apărarea aeriană a României a participat la respingerea atacului asupra orașului Izmail

Forțele de apărare antiaeriană ale României au participat la respingerea unui atac nocturn asupra orașului…

11 ore ago

This website uses cookies.