Hot News
O cale ferată directă va lega Sankt-Petersburg de Berlin
26/09
Probleme pentru oligarhul rus Oleg Deripaska
26/09

Zilele Culturii Ruse, la a VIII-a ediție

Centrul Rus de Știință și Cultură şi Ambasada Federației Ruse din București vă invită la Zilele Culturii Ruse 2018 – ediția VIII.

În lunile octombrie-noiembrie ale acestui an, devenind deja o tradiție și un eveniment mult așteptat, la București va avea loc o serie de manifestari culturale in cadrul ”Zilelor Culturii Ruse”, aflate la a VIII-a ediție. Ediția din acest an este dedicată aniversării 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Rusia și România.

Deschiderea Zilelor Culturii Ruse va avea loc duminică, 14 octombrie, la orele 19.00, la Sala Radio, cu un concert al renumitului pianist rus Eduard Kunz.

De asemenea, pe scena vor debuta tineri muzicieni – elevi ai maestrului din România și Republica Moldova. Programul include piese de P.Ceaikovski, G. Enescu, L. Știrbu. Biletele pot fi achiziționate pe website-ul www.bilete.ro sau la casa de bilete a Sălii Radio.

De asemenea, în foaierul Sălii Radio poate fi vizionată o expoziție foto inedită, care reflectă activitatea tuturor ambasadorilor ruși în România prin prisma documentelor diplomatice, poze de epocă și recente.

Vernisajul Expoziției de pictură „ Grația sufletului rus” – o poveste despre frumusețea și complexitatea sufletului, redată pe pânză prin grația expresivă a baletului de pictor Elena Borisova, va avea loc în data de 23 octombrie, ora 18.00, la București, la Centrul Rus de Știință și Cultură (Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50). Pe data de 24 octombrie la ora 18.00 va avea loc un master-class cu pictor. Intrarea este liberă.


În data de 7 noiembrie 2018, ora 18.00 la București, la Centrul Rus de Știință și Cultură (Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50) va avea loc o serată de muzică și artă dedicată tradițiilor naționale ale Rusiei și relevanței lor în lumea modernă ”Ornamentele din Nordul Rusiei”. Un duo de la Moscova cu origini din Republica Komi – artista Alevtina Struchkova și pianistul Maxim Betekhtin – va prezenta publicului un program cultural diversificat: o expoziție grafică și un concert de muzică clasică. Expoziția include aproximativ 45 de tablouri (format 30 x 40 cm), realizate în tehnică grafică alb-negru. Aceste lucrări au fost create de artistă în anul 2018 special pentru turul cultural „Moscova-Syktyvkar-București“. Recitalul va include faimoasele opere ale compozitorilor ruși: M. Musorgskii Suita „Tablouri dintr-o Expoziție” și S. Prokofiev Sonata numărul 7. Fiecare dintre aceste piese este unică, reflectă atât identitatea națională a culturii ruse, cât și istoria dramatică a Rusiei secolelor XIX-XX. Publicului îi va fi prezentată o colecție de căni pentru ceaiul aromat, decorate de artista cu scene și ornamente tradiționale Republicii Komi. Prețul invitației la eveniment – 30 de ron.

FESTIVALUL FILMULUI RUS, ediția a IX-a, se deschide la București, pe 25 octombrie la Cinemateca Eforie (Strada Eforie nr. 2), cu proiecția filmelor recente. Festivalul este organizat împreună cu Ministerul Culturii din Rusia. Vă veți întâlni cu filmele ”Vremea celor dentâi”, 2017, regia Dmitrii Kiselef; ”Bolșoi”, 2016, regia Valerii Todorovski; ”Vinerea”, 2016, regia Evgheni Șeliakin; ”Sobibor”, 2018, regia Konstantin Habenski; ”Viking”, 2016, regia Andrei Kravciuk; ”Ciornă”, 2018, regia Serghei Mokritski; ”Antrenor”, 2018, regia Danila Kozlovski; ”Matilda”, 2017, regia Aleksei Ucitel.
Accesul se face pe bază de bilete, puse la vânzare de cinematograful Eforie.

Filmele din cadrul Festivalului pot fi vizionate la Cluj, între 8 si 11 noiembrie la Cinema Victoria, și la Baia Mare, între 9 si 11 noiembrie.

Vernisajul Expoziției unice a celebrelor baticuri rusești ”Baticul din Pavlovski Posad” va avea loc pe 13 noiembrie, la orele 18.00, la București, în sălile de expoziție ale Centrului Rus pentru Știință și Cultură (Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50). Baticurile și șalurile expuse pot fi achiziţionate. Intrarea este liberă.

Împreună cu editura ”Zlatoust” din Rusia, specializată în editarea manualelor de învățare a limbii ruse ca limba străină, și cu sprijinul Agenției Federale a Căilor Ferate din Rusia, universitățile de resort vor participa la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus în perioada 14-18 noiembrie, la ROMEXPO. În cadrul Târgului vor avea loc lansări de carte: ”Antologia de poezii a poeților-diplomați din Rusia”, ”Rusia – fapte, nume, locuri”, ”140 de ani de relații diplomatice dintre Rusia și România”. Editura ”Zlatoust” va prezenta noutățile editurii din domeniul limbii ruse. Împreună vom organiza numeroase concursuri, recitaluri de poezii. Programul detaliat va apare pe pagina noastră de FB.

Parteneri: Ministerul Culturii din Rusia, Departamentul de arhiva al MAE din Rusia, Arhiva Centrală de documente foto-, fono și de cinema din Sankt-Petersburg, Radio România, Centrul de cinema ”Kinofest” din Moscova, editura ”Zlatoust”, Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română, Asociația „Art Viva”, Petrotel Lukoil, Gazpromexport, filiala Lukoil Overseas Atash, Asociația Vostok, Uniunea Rutenilor Subcarpatici din Romania, TMK Artrom.
Partener media: Radio România.
Pentru orice informații sau propuneri de parteneriat vă rugăm să vă adresați pe adresa mail:

secretariatccr@mail.ru
Informaţii actualizate privind evenimentele găsiți pe Facebook

Foto: Natalia Mujennikova, director al Centrului Rus de Știință și Cultură din București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931390