Hot News
Rusia va înarma Siria cu sisteme S-300
24/09
„Pirații” Internetului abandonează Rețeaua
25/09

La ONU, Lavrov nu se va întâlni cu Pompeo

Dacă anul trecut, de pe aeroportul din New York, unde venise să participe la lucrările Adunării Generale a ONU, Serghei Lavrov a plecat direct la negocieri cu secretarul de stat al SUA de la acea vreme, Rex Tillerson, acum pe agenda de lucru a ministrulului rus al Afacerilor Externe nu figurează vreo întrevedere cu omologul său american, Mike Pompeo. Se pare, totuși, că cei doi vor vorbi, dar nu într-un cadru oficial, ci pe coridoarele ONU, scrie Rossiiskaia Gazeta.

Realitatea rămâne realitate – în pofida declarației de anul trecut a președintelui Donald Trump privind disponibilitatea Statelor Unite de a ”colabora sectorial în politică externă” cu Moscova, pe baza intereselor reciproce, în lunile scurse de atunci, relațiile dintre cele două țări nu au făcut decât să se agraveze. Interlocutorii RG cred că, cel puțin până la alegerile din noiembrie pentru Congres, orice eventuală înțelegere pe termen lung ar fi un pas riscant din partea administrației americane. În condițiile în care orice întâlnire cu responsabili ruși este, din punctul de vedere al democraților, dar și al multor republicani, toxică pentru politicienii din SUA, Departamentul de Stat a intrat în expectativă, refuzând să manifeste inițiativă în direcția Kremlinului, fără o indicație explicită din partea Casei Albe, afirmă cotidianul rus.

Consilierul Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Bolton, a declarat că, în discursul său de la tribuna ONU, președintele Donald Trump, va ”demonstra cât de densă este acum ordinea de zi mondială și cât de activ a fost el în oricare dintre aceste chestiuni”. Dar, în opinia intelocutorilor RG din delegația rusă, abordarea lui Trump în politica externă se bazează pe shema ”un pas înainte, unul înapoi”, specifică mediului de afaceri din care a făcut parte Trump înainte de a ajunge în fruntea Statelor Unite. Or, în politică externă, această metodă nu funcționează, măcar pentru faptul că, spre deosebire de business, în diplomație partenerii nu ți-i alegi.

MAE rus a ieșit cu un comentariu, exprimându-și speranța că Adunarea Generală a ONU nu se va transforma într-un câmp pentru reglarea relațiilor în politică internă și externă. Iar participanții la reuniune ”vor refuza inițiatie cu o încărcătură evident conflictuală, capabilă să încingă spiritele și atmosfera, provocând serioase fricțiuni între statele membre”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3006717