Hot News
Abramovici vrea să vândă Chelsea pentru trei miliarde de lire sterline
25/09
Din cauza sancțiunilor, în Rusia sunt tot mai puține companii străine
26/09

ISIS încearcă să-și facă un punct de sprijin în Asia Centrală

Organizația teroristă „Statul islamic” încearcă să-și creeze un punct de sprijin al așa-zisului califat în țările din Asia Centrală și să activeze celulele în adormire ale teroriștilor.

Acest lucru a fost declarat de către generalul-colonel Andrei Novikov, șeful Centrului Antiterorist al CSI, la exercițiile internaționale „Issîk-Kul – Antiterror – 2018”, menite să elaboreze modalități de combatere a extremiștilor. Potrivit acestuia, în țările din regiunea Asiei Centra, are loc proliferarea armelor, una dintre cauze fiind o potecție insuficientă a granițelor, scrie Izvestia.

Viceprim-ministru al Kîrgîzstanului Jeniș Razakov a subliniat faptul că din Afganistan către statele de frontieră pătrund membrii organizațiilor teroriste. Anterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că pentru a preveni răspândirea terorismului dinspre Afganistan, Rusia își consolidează bazele militare din Tadjikistan și Kîrgîzstan, înzestrându-le cu cele mai noi arme.

Generalul-colonel Novikov a menționat că, potrivit datelor Direcției Comitetului de Luptă Antiteroristă al ONU, surplusul de arme, provenind din regiuni instabile din punct de vedere politic, se răspândește în țări adiacente, în cadrul comerțului făcut după principiul „arme contra drogurilor.“ El a spus , citat de Izvestia că situația este agravată de securitatea insuficientă a frontierelor.

Exercițiile internaționale „Issîk-Kul – Antiterror 2018” sunt organizate în trei etape. Primul exercițiu a avut loc în perioada 4-6 septembrie, al doilea și al treilea se desfășoară între 24 și 26 septembrie la poligonul Edelweiss din Kîrgîzstan. În manevre sunt implicate forțele armate ale Rusiei, Kîrgîzstanului, Azerbaidjanului, Armeniei, Belarusului, Kazahstanului, Tadjikistanului și Uzbekistanului.

Exercițiile se desfășoară în conformitate cu programul de cooperare al CSI privind combaterea terorismului pentru perioada 2017-2019. Reprezentanții țărilor Comunității vor exersa diverse modalități de combatere a extremiștilor.

Anterior, pe 18 septembrie, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzea, a declarat că numărul militanților ISIS din Afganistan ar putea ajunge la 10.000 de persoane, iar gruparea primește „completarea personalului” pe seama teroriștilor străini care au luptat în Siria și Irak.

Foto: TASS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939379