Categories: Rusia si lumea

Nord Stream-2: Moscova poate să-și asume toate costurile

În cadrul întâlnirii din august cu cancelarul german Angela Merkel, președintele rus Vladimir Putin, a declarat că Moscova este gata să finanțeze pe deplin construcția gazoductului Nord Stream-2, în cazul în care vor fi introduse sancțiuni SUA împotriva companiilor europene participante. Acest lucru este raportat, cu referire la sursa proprie, de cel mai mare cotidian german, Süddeutsche Zeitung.

„Miliarde de investiții care ar păstra afacerea vitală de gaze naturale a Rusiei, din punctul de vedere al Moscovei, par a fi adecvate”, scrie ziarul.

Garanția corespunzătoare, notează publicația, a fost dată în contextul amenințărilor din partea SUA de a impune sancțiuni împotriva companiilor din Europa care sunt implicate în construcția acestui gazoduct magistral. După cum a declarat pentru cotidianul rus Kommersant Rick Perry, șef al Departamentului de Energie al SUA, Guvernul Statelor Unite este îngrijorat de faptul că proiectul poate duce la încetarea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina și la pierderi financiare majore pentru Kiev.

După cum se știe, în urma convorbirilor cu Angela Merkel, președintele Putin a declarant că proiectul Nord Stream-2 nu presupune neapărat închiderea tranzitului de gaze prin Ucraina.

Costul total al gazoductului este de aproape 10 miliarde de euro. Acesta va fi așezat pe fundul Mării Baltice, din Rusia până la Germania, punerea în funcțiune fiind planificată pentru al patrulea trimestru al anului 2019. Capacitatea totală a proiectului este estimată la 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, ceea ce va duce la creșterea ofertei de combustibil rusesc către Europa și la reducerea a volumului de tranzit prin Ucraina.

 Lenta.ru/Foto: RIA Novosti

owner

Recent Posts

Kusturica, despre filmul privind persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice

Filmul documentar „Oamenii lui Hristos. Vremurile noastre” despre persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice (UOC) trebuie…

o oră ago

La Vladivostok au început exercițiile navale ale Rusiei și Chinei

La Vladivostok au început exercițiile navale organizate de Rusia și China sub denumirea ”Beibu/Interacțiune-2024”. Manevrele…

2 ore ago

Cosmonauții Roscosmos, record de ședere la bordul ISS

Cosmonauții corporației de stat Roscosmos, Oleg Kononenko și Nikolai Ciub, au stabilit un record de…

5 ore ago

Alaudinov: Câte tancuri a avut armata Ucrainei când a atacat Regiunea Kursk

Alaudinov spune că Ucraina a folosit resurse importante pentru a ataca Regiunea Kursk, care însă…

6 ore ago

Implicare în conflictul ucrainean. Moldova, avertizată de MAE rus

Moscova îndeamnă conducerea Republicii Moldova să renunțe la pașii ce pot transforma această țară într-un…

7 ore ago

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

20 de ore ago

This website uses cookies.