Hot News
A doua rundă de alegeri: victoria opoziției, pe valul de nemulțumire
24/09
Rusia va înarma Siria cu sisteme S-300
24/09

Frolov: Rusia gândeşte o nouă variantă de OPEC

În ultimul timp, situaţia de pe piaţa globală a petrolului evoluează astfel, încât vechiul sistem al cartelului OPEC intră, treptat, în istorie, crede directorul adjunct al Institutului Energeticii Naţionale, Aleksandr Frolov, comentând o recentă declaraţia ministrului rus al Energiei, Aleksandr Novak.

În intervenţia sa, ministrul Novak a afirmat, printre altele, că Rusia dispune nu numai de posibilitatea de a-şi restabili producţia de petrol la nivelul înregistrat înainte de semnarea acordului cu OPEC+, dar şi să crească acest indice. În ultimii şase ani, Rusia şi-a sporit producţia medie zilnică de ţiţei la 100.000 de barili, a subliniat oficialul rus. Referindu-se la OPEC+, Novak a apreciat că păstrarea acestei platforme intră în sfera de interese a Rusiei, reprezentând un instrument eficient de realizare a unor obiective în cadrul unei pieţe globale moderne.

„Toate aceste evenimente care se petrec astăzi în jurul OPEC+ pot fi caracterizate drept deces al cartelului clasic OPEC, în locul căruia a venit un nou sistem de reglementare, bazat pe acorduri cu ţara noastră”, a constatat Frolov pentru Izvestia.

În opinia expertului, criza OPEC a fost evidentă de-a lungul recentei perioade a preţurilor mici la hidrocarburi, după care a devenit clar că această instituţie trebuie să fie reformată din temelii, în caz contrar ea neputându-şi rezolva sarcinile primordiale.

În 2015, OPEC avea două variante pentru viitor – fie să înfiinţeze, pe baza lui o structură mult mai mare, fie să dizolve cartelul, ca unul care nu mai răspunde la cerinţele vremurilor, a rezumat Frolov, arătând că, prin acordurilor OPEC+ s-a conturat procesul de creare a unei organizaţii de control al preţurilor la petrol, fondată pe cu totul alte principii decât cele vechi.

„Noua structură este mai adecvată cerinţelor pieţei mondiale a petrolului măcar pentru faptul că include mai multe ţări producătoare de aur negru. Printre altele, alături de Arabia Saudită, care este liderul incontestabil al cartelului, din noua structură face parte un jucător important, precum Rusia”, a menţionat expertul. Rezultatul a fost crearea unui sistem mult mai compex, capabil să o asigure o reglementare mult mai eficientă a preţurilor la ţiţei decât vechiul OPEC.

„Acest sistem răspunde în totalitate intereselor pieţei de hidrocarburi şi ramurilor industriale care depind de ea. De aceea, acordurile OPEC+ au o importanţă magistrală pentru piaţa globală a petrolului”, a concluzionat Frolov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940749