Categories: Rusia de azi

A doua rundă de alegeri: victoria opoziției, pe valul de nemulțumire

În Rusia a crescut dramatic cererea de reînnoire

Mass-media rusă a rezumat rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor guvernatorilor, care s-au desfășurat duminică. Au avut loc în două regiuni în loc de cele trei planificate.

În Ținutul Habarovsk, Serghei Furgal, deputat al Dumei de Stat (Partidul Liberal- Democrat, de opoziție) l-a învins necondiționat pe guvernatorul Viaceslav Șport, reprezentant al partidului de guvernământ „Rusia Unită“, iar Svetlana Orlova, guvernatorul Regiunii Vladimir („Rusia Unită“) a pierdut, confruntându-l pecandidatul Partidului Liberal-Democrat, Vladimir Sipiaghin.  În Hakasia, a doua rundă a fost amânată pentru că șeful regiunii în exercițiu, Viktor Zimin, și-a retras candidatura.

„Autoritățile au suferit încă două pierderi în alegerile guvernamentale”, este titlul articolului, publicat în ziarul Vedomosti. Mass-media acordă o atenție deosebită rezultatelor alegerilor din Ținutul Habarovsk, unde Viaceslav Șport „a pierdut cu siguranță” în fața adversarului său, obținând doar 28%, în timp ce Serghei Furgal a primit 70%. Semnificativ este faptul că și prezența la vot a fost mult mai mare decât în primul tur, 42% versus 31%.

Însuși Furgal, scrie Vedomosti, consideră că alegerile din Ținutul Habarovsk ar trebui să fie un exemplu pentru întreaga Rusie.

Politologul Mihail Vinogradov explică detașarea clară a opozantului Furgal printr-o izbucnire bruscă de energie politică, care de obicei lipsește, deoarece alegătorul consideră că totul în alegeri este predeterminat.

Principala lecție pe care autoritățile o vor extrage din rezultatele alegerilor de la Habarovsk „va fi simplă”, îl citează ziarul Kommersant pe politologul Abbas Galliamov care mai spune: „În țară, a crescut dramatic cererea de reînnoire și este necesar să fie desemnați noi guvernatori. Guvernatorii care vor să obțină al doilea mandat au toate șansele dăpiardă. În cazul nostrum, nu a avut loc nici măcar o pretenție de fond, chiar și cu privire la reforma sistemului de pensii, a fost vorba doar de o pată de negativitate pură „, adaugă expertul.

Potrivit lui Nikolai Mironov, director al Centrului pentru Reforme Economice și Politice, votul de la Habarovsk împotriva lui Șport și împotriva lui Andrei Tarasenko (”Rusia Unită”) din Ținutul Primorie (Orientul Îndepărtat) înseamnă o cerere din partea alegătorilor pentru schimbarea persoanelor și pentru schimbarea cursului politic – alegătorul este gata să voteze chiar și pentru adversarii tehnici ai actualilor guvernatori.

Desfășurarea alegerilor din Ținuturile Habarovsk și Primorie, din Hakasia și Regiunea Vladimir este un vot consens împotriva actualilor șefi, reprezentanți ai puterii centrale, a comentat pentru RBK politologul Aleksandr Kînev.

„Autoritățile sunt obișnuite să își nominalizeze competitorii cei mai confortabili, astfel încât nu există cineva căruia ai putea să te plângi de pierderea candidaților tăi.

Are loc o mutație a sateliților: adversarii slabi vin la victorie pe valul nemulțumirii. Puterea a cerut ca alegerile să se transforme în referendumuri privind încrederea și în urma acestor referendumuri a eșuat”, crede Kînev.

Iar ziarul Izvestia, într-un articol pe această temă, menționează că rezultatele celei de-a doua runde de votare din Ținutul Habarovsk și Regiunea Vladimir au confirmat corectitudinea cursului pentru reînnoire promovat de țară și președintele ei în ultima vreme.

După materiale din presa rusă

 

owner

Recent Posts

Kusturica, despre filmul privind persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice

Filmul documentar „Oamenii lui Hristos. Vremurile noastre” despre persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice (UOC) trebuie…

3 ore ago

La Vladivostok au început exercițiile navale ale Rusiei și Chinei

La Vladivostok au început exercițiile navale organizate de Rusia și China sub denumirea ”Beibu/Interacțiune-2024”. Manevrele…

4 ore ago

Cosmonauții Roscosmos, record de ședere la bordul ISS

Cosmonauții corporației de stat Roscosmos, Oleg Kononenko și Nikolai Ciub, au stabilit un record de…

7 ore ago

Alaudinov: Câte tancuri a avut armata Ucrainei când a atacat Regiunea Kursk

Alaudinov spune că Ucraina a folosit resurse importante pentru a ataca Regiunea Kursk, care însă…

8 ore ago

Implicare în conflictul ucrainean. Moldova, avertizată de MAE rus

Moscova îndeamnă conducerea Republicii Moldova să renunțe la pașii ce pot transforma această țară într-un…

10 ore ago

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

23 de ore ago

This website uses cookies.