Categories: Sport

WADA a decis în favoarea Rusiei

Presiunea politică asupra sportului este un lucru inadmisibil

 Rusia a repurtat o victorie sportivă foarte importantă, deși acest lucru nu s-a întâmplat pe stadion, scrie ziarul Vzgliad.Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a restabilit drepturile RUSADA, agenția rusă de combatere a dopajului. Acesta nu este decât primul pas către întoarcerea Rusiei în sportul mondial, dar chiar și el a provocat o adevărată explozie de indignare în Occident. Cum a reușit Rusia să obțină astfel de succes?

Vestea privind restabilirea drepturilor RUSADA care a venit joi de la Comitetul Executiv al WADA, a fost considerată de unii drept o senzație, iar de ceilalți, ca un rezultat al activității perseverente pentru a descuraja presiunea Occidentului care acuza Rusia pentru dopingul, devenit, chipurile, o politică de stat.

În orice caz, însăși reuniunea Comitetului Executiv, desfășurată în Seychelles, nu a avut deloc nimic comun cu o relaxare de vacanță. Chiar și în ajun, jurnaliștii occidentali împreună cu unii dintre sportivi au început să tensioneze atmosferă.

 Unul dintre primii care a bătut alarma a fost Grigori Rodchenkov, fost șef al laboratorului anti-doping de la Moscova de o notorietate tristă, care fugise în Statele Unite. „WADA nu trebuie să devină victimă a manipulării … din partea aceleiași mâini a Kremlinului care a facilitat implementarea programului de doping. O decizie pozitivă ar fi o catastrofă pentru sportul pur „, a declarat Rodchenkov pentru USA Today.

Exacerbarea pasiunilor nu a ajutat. Activitatea Agenției Ruse Anti-Doping (RUSADA) este recunoscută ca fiind conformă codului mondial anti-doping. Mai mult, după cum a anunțat șeful WADA, Craig Reedy, decizia de restabilire a drepturilor a fost adoptată cu majoritate de voturi în Comitetul Executiv.

Ceea ce se întâmpla la reuniune imediat după vot, reflectă bine o constatare făcută de unul dintre jurnaliștii occidentali (citat de RT): „Oficialii americani, canadieni și britanici din sfera antidoping sunt supărați. Situația este calificată a fi o catastrofă”.

Dar restul lumii – în afară de americani, britanici și canadieni, nu crede că ceea ce s-a întâmplat este un dezastru. „Multe țări care nu sprijină Rusia cred că reacția lumii occidentale este prea rigidă și moralistă”, a comentat corespondentul ESPN T, Jane Quinn. Orice ar fi, americanii și aliații lor vor trebui să recunoască decizia WADA.

Motivul pentru a deschide o sticlă de șampanie fără alcool este destul de solid, mai ales că Rusia nu s-a „îndoit” sub cele mai controversate solicitări ale Agenției Mondiale. În decembrie anul trecut, RUSADA nu a îndeplinit cele două criterii ale WADA.

În primul rând, raportul Comisiei, create de agenție, sub conducerea lui Richard McLaren privind utilizarea dopajului în echipa națională a Rusiei, cu care Moscova nu este în mod categoric de acord, nu a fost recunoscut de ea în întregime.

În al doilea rând, nu a fost permis accesul la testele pentru doping sigilate în legătură cu ancheta. Cea de-a doua circumstanță are două tăișuri: Agenția Anti-Doping din Rusia poate fi eliminată din nou dacă, înainte de sfârșitul anului, WADA nu va primi acces la datele laboratorului de la Moscova.

În același timp, în ultimele luni, RUSADA a îndeplinit toate celelalte cerințe ale Agenției Mondiale. „Decizia WADA, adoptată acum, face posibil să tragem o linie de bilanț în vasta noastră activitate”, a declarat Agenției TASS șeful RUSADA, Iuri Ganus. „Astăzi a fost un eveniment foarte important, care nu poate fi supraestimat, a subliniat el. La urma urmei, restabilirea în drepturi a Comitetului Paralimpic al Rusiei, a Federației Ruse de Atletism depinde în mare măsură de statutul RUSADA. Se va ușura și viața uniunii nostre de biatlon și a federației de haltere”. Și, în ansamblu, „astăzi a câștigat nu atât RUSADA, cât sportivii noștri”.

În plus, acest lucru nu a fost recunoscut nici de Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS) care a dezvinovățit sportivii ruşi și a găsit temeiuri pentru acuzațiile insuficiente. „Cu toate acestea, nu se poate spune că restaurarea statutului a fost rapidă”, a menționat Jurova. „Și sportivii noștri s-au aflat la Jocurile Olimpice din Coreea sub un drapel neutru”, a reamintit interlocutorul.

Deși decizia WADA nu poate fi considerată o victorie finală a sportului rus, restabilirea RUSADA în drepturi este un semnal politic important. „Acest lucru ar trebui să fie un semnal pentru întreaga comunitate sportivă internațională că este timpul pentru a pune capăt exercitării presiuni politice asupra sportului“, a spus în comentariul său pentru Vzgliad Mihail Degtiarev, șef al Comitetului Dumei pentru cultură fizică, sport, turism și tineret  El a amintit: „13 țări occidentale, conduse de Marea Britanie și SUA, au cerut în mod deschis WADA să ia o decizie negativă asupra restabilirii RUSADA în drepturi. Astfel de metode de manipulare distrug sportul mondial”.

owner

Recent Posts

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

10 ore ago

Putin: Plan de acțiuni în cazul în care Occidentul aprobă atacuri asupra Rusiei

Rusia demonstrează Occidentului care se gândește cum să ajute mai departe Ucraina, că este pregătită…

18 ore ago

Minus unu, minus doi….

Deci, prin decret special al președintelui Ucrainei, a fost demis din funcția sa de comandant…

19 ore ago

Volodin: Acțiunile Parlamentului European duc la un război nuclear global

Apelul adresat de Parlamentul European țărilor UE de a permite Kievului să atace teritoriul Federației…

21 de ore ago

Putin: Trebuie acoperit întreg necesarul de drone al armatei

Rusia trebuie să acopere la capacitate maximă necesarul de aparate de zbor fără pilot al…

21 de ore ago

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

2 zile ago

This website uses cookies.