Hot News
Puşkov: Flota de la Marea Neagră rămâne în Crimeea
21/09
Lavrov a punctat obiectivele în Siria
21/09

Ce spune un expert rus despre baza militară a SUA din Polonia

Amplasarea unei baze militare americane în Polonia cu statut permanent va permite Statelor Unite să deplaseze la graniţele Rusiei tehnică de luptă şi să se apropie de zonele centrale ale ţării, consideră directorul Centrului pentru studii politice şi militare, Aleksei Podberiozkin.

Anterior, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a confirmat că ţara lui este dispusă să investească două miliarde de dolari pentru o astfel de bază militară americană.

„Această declaraţie a preşedintelui Duda nu este o noutate. În ultimii ani, dezvoltarea unei politici antiruse a devenit o tradiţie în Polonia. Mai degrabă este o normă. Iar amplasarea bazei, chiar şi pe banii polonezilor, reprezintă un proces normal din punctul de vedere al politicii americane. Contingentul lor este deja prezent pe teritoriul Poloniei şi al României, fie şi cu titlu provizoriu. Dar acolo au fost desfăşurate sisteme de apărare aeriană”, a spus Podberiozkin pentru RIA Novosti.

În opinia expertului, raportul de forţe în Europa s-a modificat de mult în favoarea NATO. „În Europa, raportul de forţe nu mai este în favoarea Rusiei. Când au început, la Viena, negocierile privind reducerea forţelor armate (anii 1980, n.r.), şi a tehnicii militare în Europa, s-a pornit de la poziţii de bloc – este NATO, este Organizaţia Tratatului de la Varşovia, care, la vremea respectivă, erau oarecum la egalitate ca forţă. Dar după aceea Tratatul de la Varşovia a fost dizolvat, iar blocul NATO a „crescut” cu fostele membre ale Tratatului şi fostele republici sovietice”, a amintit analistul.

Mai mult, statele care erau considerate neutre – Suedia, Finlanda – au încheiat înţelegeri cu NATO, a adăugat el.

„De aceea, raportul de forţe s-a modificat catastrofal în favoarea Europei occidentale. În cazul de faţă, trupele SUA sunt deja desfăşurate, fie şi temporar. Iar dacă ele vor dobândi statut permanent, acest lucru va însemna că vor putea depozita la bazele lor armament greu. Pentru deplasarea unei divizii de tancuri de 300 de unităţi e nevoie de timp. Dar dacă tancurile sunt aduse deja şi depozitate, pentru a le aduce în stare de luptă nu e nevoie decât de câteva ore. Astfel, americanii vor înainte spre zonele noastre centrale”, este de părere interlocutorul agenţiei RIA Novosti.

El nu a exclus că următorul pas al SUA ar putea fi, peste câţiva ani, desfăşurarea unei baze militare lângă Harkov.

Foto: Sputnik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939955