Hot News
Criza dintre Rusia şi Ucraina va fi inevitabil depăşită
18/09
Gazprom a dezvăluit câte gaze naturale vor să cumpere companiile din Europa
18/09

Rusia trezește Asia profundă

Corneliu Vlad

Napoleon se întreba cum va arată lumea când China se va trezi. Președintele Putin se ambiționează astăzi să trezească Asia profundă. Forumul economic oriental de la Vladivostok, “un fel de Davos al Asiei”, cum l-a numit un ziarist occidental, căci a întrunit peste 5.000 de participanți, a confirmat, prin cea de a patra ediție a sa, din septembrie 2018, interesul crescând și disponibilitatea tot mai evidentă a Rusiei de a face din marile întinderi continentale ale Asiei și Extremului Orient o zonă economică emergentă și a o înzestra cu un nou tip de stabilitate și securitate, de încredere și conlucrare între statele arealului.  În preziua evenimentului, agenția TASS, citând surse oficiale ale Kremlinului, anticipa că președintele Putin “se va opune sancțiunilor comerciale cu motivații politice și va sublinia importanța liberului schimb, conform normelor Organizației Mondiale a Comerțului, se va consacra accelerării dezvoltării socio-economice a Extremului Orient și va încuraja investitorii străini”.

Inițiatorul, în 2015, și promotorul activ al acestui demers de anvergură continentală este, așadar, președintele Rusiei, care revigorează vocația tradițională a statului rus simbolizată de vulturul imperial cu două capete care privesc spre Est și spre Vest, transformând-o într-un concept și un demers geopolitic ce se prefigurează că un nou pattern al globalizării. Și, deloc întâmplător, Forumul de la Vladivostok  s-a ținut în acest an simultan cu cele mai mari manevre militare din istoria Rusiei, Vostok 2018, desfășurate pe un teritoriu de 7.000 kmp, cu 300.000 militari și o impresionantă  tehnică de lupta, la care au participat și unități ale Armatei R.P. Chineze.

“Sub raport geografic, Rusia este cea mai mare țară din lume, depășind masă continentală eurasiatică. Iar dacă evoluțiile actuale sunt centrate pe Est, se încheagă o dublă strategie” – scrie analistul britanic Andrew Salmon, care explică sintetic: “Angajat într-o rivalitate strategica cu Occidentul, Putin caută să-și facă prieteni, să atragă investitori, să-și proiecteze puterea și să spargă tiparele tradiționale strategice pe un teritoriu uriaș și pe trei frontiere cheie. Cele trei fiind: la sud, pe fostul spațiu bizantin al Bosforului și Mediteranei, unde apar noi amprente strategice; în vest, la frontierele cu NATO , prin manevrele Zapad (din anii trecuți) și atragerea de investiții pentru contracararea sancțiunilor occidentale și în Orient, prin Vostok 2018 și Forumul de la Vladivostok.

Aici, interesele Rusiei coincid cu cele ale Chinei, intrată și ea în război vamal cu SUA (de remarcat și că în acest an volumul comerțului ruso-chinez va fi echivalentul a 100 miliarde dolari, iar cei doi coloși au decis să extindă aceste schimburi în monedele lor naționale, nu în dolari). Așa se explică și participarea, pentru prima dată, a liderului nr. 1 chinez, Xi Jinping, la Forum, ca și apropierea spectaculoasă între Rusia și Japonia consacrată la Vladivostok (cu perspectiva tot mai reală de încheiere a Tratatului de Pace între cele două țări), căci Tokio nu poate ignora strângerea relațiilor dintre Moscova și Beijing și se implică masiv în investiții și proiecte în Siberia rusă.

Statele din Asia de nord-est, cei mai activi parteneri  în formatul Vladivostok (Rusia, China, Japonia, cele două Corei, Mongolia), reprezintă aproape un sfert din populația mondială și aproape o cincime din economia mondială și chiar dacă, deocamdată cel puțin, cooperarea lor bi- și multilaterală nu are rezultate răsunătoare, proiectele puse în mișcare și perspectivele schițate îndreptățesc speranțe că Orientul Îndepărtat, “considerat în general ca fiind adormit”, cum spunea un alt comentator occidental, referindu-se mai ales la partea asiatică a Rusiei,  va înregistra un dinamism al creșterii și un proces de modernizare accelerat, începând din anii imediat următori. Resursele imense ale Rusei, mâna de lucru chineză, tehnologia de vârf a Japoniei sunt doar câteva argumente în favoarea revirimentului  iminent al acestei mari întinderi planetare. Echilibrele globale ale puterii și axa lumii vor cunoaște, și ele, corecții cu mari implicații. Strategia geopolitică a președintelui Putin este în plină acțiune.

1 Comment

  1. Andronache Paul spune:

    Şi profund şi bine scris!!!! Felicitări !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939759