Categories: Rusia si lumea

Putin: Până pe 15 octombrie, la Idlib va fi creată o zonă demilitarizată

Ea se va desfășura de-a lungul liniei de contact a trupelor siriene și a trupelor de opoziție

Rusia și Turcia au convenit să stabilească, până la 15 octombrie, de a lungul liniei de contact a trupelor siriene și a opoziției armate, o zona demilitarizată.

Acest lucru a fost declarat de președintele rus Vladimir Putin în urma discuțiilor cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan care au avut loc la Soci și au durat 4,5 ore.

„În cadrul întâlnirii, am analizat această situație în detaliu [din provincia Idlib] și am decis să creăm de-a lungul liniei de contact a opoziției armate cu trupele guvernamentale, până la 15 octombrie 2018, o zonă demilitarizată cu o adâncime de 15-20 km, cu retragerea militanților radicali, inclusiv „Dzhibhat an-Nusra” (organizația interzisă în Federația Rusă)”, a spus președintele rus.

Putin a informat și despre alte înțelegeri încheiate ca rezultat al discuțiilor cu Erdogan. Astfel, până la 10 octombrie, la propunerea președintelui Turciei, este planificată „retragerea din această zonă a armelor grele, tancurilor, lansatoarelor de rachete cu reacție, tunurilor și aruncătoarelor de mine, a tuturor grupărilor de opoziție“. „Monitorizarea în zona demilitarizată va fi organizată de grupurile mobile de patrulare ale unităților turcești și ale unităților de poliție militară rusă. Va fi restabilit traficul de tranzit pe rutele Aleppo – Latakia și Aleppo – Hama cel târziu până la sfârșitul anului 2018 – toate acestea, de asemenea, la propunerea părții turce“, a spus Putin.

Șeful statului rus a arătat că „Rusia și Turcia depun eforturi pentru a rezolva criza din Siria, pentru consolidarea regimului de încetare a focului și îmbunătățirea situației umanitare”. El a subliniat faptul că, în timpul negocierilor, părțile „s-au concentrat asupra situației din provincia Idlib, având în vedere prezența acolo a unor formațiuni militare mari de insurgenți și a infrastructurii acestora”.

Putin a menționat că, în urma consultărilor cu omologul său turc, a fost posibil să se ajungă la „decizii convenite”. În același timp, el a reamintit că preocuparea părții ruse în această chestiune a constat în faptul că „s-au creat amenințările din partea militanților concentrați acolo, atât pentru orașul Aleppo, cât și pentru facilitățile noastre militare din Siria, în Tartus și Khmeimim”.

Președintele a anunțat, de asemenea, despre pregătirea consultărilor cu conducerea Siriei privind ideea creării unei zone demilitarizate. „În general, această abordare este susținută de conducerea Republicii Arabe Siriene, a relevat liderul rus. În viitorul apropiat vom organiza consultări suplimentare cu conducerea siriană”.

„Rusia și Turcia și-au reafirmat hotărârea de a lupta împotriva terorismului în Siria în toate formele și manifestările acestuia, a subliniat președintele. În opinia noastră comună, implementarea practică a pașilor planificați va da un impuls suplimentar procesului de reglementare politică a conflictului sirian, va permite activarea lucrărilor pe platforma de la Geneva și va contribui la întoarcerea păcii pe pământul sirian”.

Potrivit șefului statului rus, activitatea comitetului constituțional pentru Siria trebuie să înceapă în viitorul foarte apropiat. „Vom continua să lucrăm la formarea comitetului constituțional care ar include reprezentanții conducerii siriene, ai forțelor de opoziție și ai societății civile, a spus liderul rus. Sarcina este de a asigura lansarea activității acestui comitet în cel mai scurt timp”.

 TASS

 

 

owner

Recent Posts

Putin: Trebuie acoperit întreg necesarul de drone al armatei

Rusia trebuie să acopere la capacitate maximă necesarul de aparate de zbor fără pilot al…

8 minute ago

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

19 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

21 de ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

22 de ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

22 de ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

24 de ore ago

This website uses cookies.