Hot News
Tavrovski: Putin a dezbătut cu China începutul războiului cu SUA
17/09
Mass-media occidentale, îngrozite de „Uraganele” rusești (VIDEO)
17/09

Cercetările șocante ale Nataliei Behtereva

Natalia Behtereva este probabil cel mai faimos specialist în cercetarea creierului din Rusia. Pentru prima dată în istoria neurofiziologiei, ea a reușit să găsească legătura între așa-numitele fenomene paranormale și proprietățile creierului uman. Rezultatele au fost cu adevărat șocante.

Fenomenul înțelegerii creative

Cum îi vin unei persoane idei geniale sau descoperiri strălucite? Iată un extras din cartea lui Behtereva, „Magia creierului și labirinturile vieții”:

„În acest sens, există două ipoteze: în momentul iluminării, creierul funcționează ca un receptor ideal. Dar atunci trebuie să recunoaștem că informațiile au venit din exterior – din spațiul cosmic sau din a patra dimensiune. Acest lucru este deocamdată imposibil de demonstrat. Însă putem spune că creierul și-a creat condiții ideale și s-a ”iluminat”.”

Cea de-a doua ipoteză a fost confirmată și de experimentele practice efectuate de Natalia Behtereva. Într-adevăr, oamenii care cădeau într-o stare de transă, de exemplu, în procesul de meditație, găseau mai des și mai rapid soluții noi creative și intelectuale în domeniul lor de activitate.

Viziune alternativă

Behtereva și colegii ei, de asemenea, au lucrat cu pacienți care au suferit grave traume mintale și fizice. În special, i-au învățat pe orbi să „vadă” fără a folosi ochii. De exemplu, printre cei testați a fost o fată căreia, la vârsta de 8 ani, bandiții i-au scos ochii… În timpul sesiunilor cu neurofiziologie, a învățat să identifice corect culorile obiectelor, a putut să citească mersul trenurilor. Într-o zi, fata mergea într-un vagon de tren și era capabilă să descrie exact aspectul altor pasageri.

O altă fată (o chema Katia) a fost văzătoare, dar avea și abilitatea de a poseda o „vedere alternativă”. În timpul experimentului, i s-a spus că trebuie să „citească” cuvintele care apar pe monitorul calculatorului. În acel moment, fața Katiei era astupată cu o mască densă. Dar, de fapt, pe ecran apareau nu numai cuvinte, ci și desene și alte obiecte. Fata a reușit să identifice tot ceea ce i-au arătat experimentatorii.

E adevărat că însăși Behtereva a susținut că nu poate descrie mecanismul viziunii alternative. În opinia ei, unii oameni pot „vedea” cu pielea. Această abilitate poate apărea atunci când o persoană își pierde viziunea obișnuită: funcțiile acesteia trec la alte organe. Uneori, această abilitate se manifesă și în cazul persoanelor văzătoare: un exemplu viu este cazul celebrei Roza Kuleșova.

Dar aceeași Vanga putea „vedea” cu ajutorul imaginilor care îi apăreau în cap. Mulți oameni orbi „văd” imagini diferite nu cu ochii lor, ci cu creierul. Behtereva crede că creierul nostru poate să scaneze informații despre lumea din jur, orientându-se după semnalele electrice.

Vise „profetice”

Cercetătoarea era interesată și de fenomenul așa-ziselor vise „profetice”, când o persoană găsește dintr-o dată o soluție la o problemă sau vede evenimentele viitorului într-un vis de noapte. În această privință, Natalia Behtereva nu vede nicio mistică deosebită.

Ea credea că, în timpul vegherii, creierul este capabil să colecteze informații, să le analizeze și, pe baza acestei analize, să compună variante de previziuni pentru viitor. Într-un vis, de obicei nu vedem decât unul dintre scenarii posibile. Dacă se adeverește ceea ce a venit în vis, atunci considerăm acest vis drept „profetic”.

„… Va trebui să presupunem că viitorul ne este dat anticipat, că există deja”, a scris cercetătoarea.

Călătorii astrale

Un alt subiect de care s-a ocupat Behtereva este fenomenul „ieșirilor din corp”. După cum este cunoscut, în timpul decesului clinic, mulți oameni trăiesc un sentiment ciudat ca și când ei se uită la ei înșiși din afară. Uneori se întâmplă acest lucru în timpul meditației sau chiar involuntar din motive necunoscute.

După ce a văzut rezultatele cercetărilor efectuate de colegii ei străini asupra acestei chestiuni, Natalia Behtereva a propus ideea potrivit căreia cazurile individuale de „ieșiri în astral” pot fi cauzate de procedurile de electrostimulare a creierului în procesul de resuscitare în timpul morții clinice. Datorită acestor manipulări, este dereglată percepția pacientului din zona creierului asociată sintezei informațiilor vizuale. Aceasta înseamnă că persoanei doar i se pare că ea planează în aer și privește de acolo la corpul său fizic.

Însă nu toate cazurile de „ieșiri astrale” pot fi explicate în acest fel. De pildă, uneori oamenii descriu ceea ce s-a întâmplat în locuri în care nu au putut intra în niciun caz în acel moment, iar cuvintele lor sunt ulterior confirmate. Deși și acest lucru se poate datora anumitor proprietăți ale creierului care, pur și simplu, încă nu au fost studiate.

Nu este întâmplător faptul că, după mulți ani de studii asupra activității creierului uman, Behtereva a ajuns la o concluzie paradoxală: „Nu știm nimic despre creierul uman!”.

Russkaia semiorka

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939212