Hot News
Banca Rusiei nu crede în minuni
16/09
Președintele finlandez a explicat de ce nu vede o amenințare din partea Rusiei
16/09

Ultima şansă a lui Aleksei Kudrin

Aleksei Kudrin, șef al Curții de Conturi a Rusiei/ RIA Novosti

Auditorii Curţii de Conturi vor să devină parteneri ai guvernului, a anunţat preşedintele acestei structuri, Aleksei Kudrin, care a plecat din cabinetul de miniştri în 2011, cu scandal. Printre priorităţile instituţiei se înscriu nu numai evaluarea independentă a îndeplinirii proiectelor naţionale, auditul strategic şi procesele digitale, dar şi activitatea anticorupţie. Kudrin are greutate, recunosc experţii.

„În noua strategie a Curţii de Conturi am afirmat că vom fi, mai degrabă, consultanţi şi vrem să devenim partenerii guvernului, vorbind de neajunsuri, evaluând şi formulând propuneri ce şi cum trebuie făcut… Curtea de Conturi va fi acea instituţie care, după părerea mea, va fi, sper, obiectivă, urm[rind fără încetare calitatea ducerii la îndeplinire a obiectivelor şi proiectelor naţionale”, a explicat Kudrin.

În perioada în care Kudrin a fost vicepremier şi ministru de finanţe, începând din 2000, Rusia a plătit o mare parte din datoria externă. „Succesul activităţii domnului Kudrin constă în a-i convinge pe creditori şi investitori că Rusia este un client responsabil şi disciplinat – este primul pas decisiv al unei ţări în eforturile ei de a câştiga încredere pe termen lung”, scria, la momentul respectiv, revista The Banker.

De numele lui Kudrin se leagă crearea Fondului de stabilizare, care a jucat, în opinia experţilor, un rol major în traversarea cu bine a perioadei de început a crizei financiare mondiale din 2008-2009, dar şi păstarea veniturilor suplimentare vărsate în bugetul Rusiei ca urmare a creşterii preţului la petrol. În 2011, Kudrin a anunţat că nu se înţelege cu preşedintele Dmitri Medvedev, în special, pe chestiuni privind cheltuielile bugetare şi că, în aceste condiţii, nu mai poate rămâne în guvern. Medvedev i-a cerut să decidă – rămâne sau pleacă. După demisie, Kudrin a înfiinţat Comitetul pentru iniţiative civice, dar a continuat să fie expertul principal pe probleme de dezvoltare a Rusiei.

Pe 22 mai 2018, Kudrin a preluat conducerea Curţii de Conturi, iar câteva luni mai târziu, pe 3 august, a fost aprobată strategia de dezvoltare a instituţiei până în 2024. Document unde organul de control este văzut drept un luptător pentru adevăr şi un garant al transparenţei. Kudrin crede că o Curte de Conturi trebuie să efectueze inclusiv un audit strategic. Pentru Kudrin, esenţială este utilizarea metodelor digitale nu doar în interiorul Curţii de Conturi, dar şi în alte instituţii ale statului, scrie Gazeta.ru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2938656