Hot News
Președintele finlandez a explicat de ce nu vede o amenințare din partea Rusiei
16/09
Serghei Karaganov: Am epuizat cămara europeană
17/09

Sala de concerte ”Zariadie”, un proiect ambițios

Noua sală de concerte „Zariadie”, situată pe malul râului Moskva, lângă Kremlin, a devenit a cincea sală din Moscova destinată concertelor de muzică simfonică, alături de Sala Mare a Conservatorului, Sala de Concerte ”Ceaikovski”, Casa Muzicii și Filarmonica-2. În ceea ce privește capacitatea, este comparabilă cu acestea – 1.600 de locuri, iar prin posibilitățile sale chiar le depășește: configurația sălii poate fi transformată, amfiteatrul poate fi adus la același nivel cu fotoliile, fosa pentru orchestră, coborâtă și ridicată. Aici se vor putea prezenta și spectacole de operă: deși culisele nu sunt acolo, sala este, de asemenea, echipată cu o mașinărie de sus.

Construcția sălii a fost urmărită îndeaproape de muzicieni de seamă și, în principal, de Valeri Gherghiev, care ocupa funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere cu privire la dezvoltarea creativă a sălii. El, ca și mulți alţii, a fost preocupat mai presus de toate de acustica naturală a sălii, și se pare că în acest sens poate fi calm – aceasta a fost proiectată de acusticianul numărul unu mondial Yasuhisa Toyota, care s-a mai ocupat de partea acustică din sala de concerte a Teatrului Mariinski din Sankt-Petersburg și din sala „Elb- Filarmonica” recent deschisă la Hamburg, precum și în alte locuri din întreaga lume.

Planurile de concerte ale sălii ”Zariadie” pentru sezonul 2018/19 sunt anunțate până în decembrie inclusiv. Aici figurează Gidon Kremer, Lucas Debarg, Vladimir Fedoseev, Alexander Rudin, Theodore Curentzis, Bobby McFerrin și mulți alții pe care iubitorii de muzică de la Moscova sunt deja obișnuiți să-i aplaude la Conservator sau Filarmonica. Dar mai există Joyce Didonato, Andrew Parrot și Filarmonica din Köln. În sala mică, cu 400 de locuri, vor cânta, de asemenea, muzicieni la fel de remarcabili.
Sala ”Zariadie” a fost înaugurată cu concerte de gală pe 8 și 9 septembrie. În prima seară a dirijat Valeri Gherghiev, în a doua, de Riccardo Muti. Din ”Vedomosti”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2931373