Categories: Militar

Marea Neagră aşteaptă „Ciclonul”

Sudul Rusiei va fi apărat de nave mici purtătoare de rachete (MRK) Ţiklon şi Inguşetia. Anul viitor, Flota de la Marea Neagră va primi cele mai noi MRK echipate cu rachete Kalibr-NK. În opinia experţilor, apariţia noilor nave va creşte posibilităţile Flotei la Marea Neagră, iar armamentul din dotarea lor va permite Rusiei să controleze Golful Persic, Marea Roşie şi partea estică a Mediteranei, scrie cotidianul Izvestia.

 

Citând surse din Ministerul rus al Apărării, ziarul precizează că, în 2019, brigada 41 de nave purtătoare de rachete din cadrul Flotei de la Marea Neagră va primi două MRK. Este vorba de Inguşetia şi Ţiklon. Ambele vor fi echipate cu rachete de croazieră de mare precizie Kalibr-NK şi rachete supersonice antinavă Oniks.

Ţiklon este a treia navă din proiectul Karakurt. Denumirea nu este definitivă – foarte curând va primi numele unuia dintre oraşele Rusiei. Aceste nave mici purtătoare de rachete reprezintă unul dintre cele mai reuşite proiecte pentru modernizarea Flotei de la Marea Neagră. Se preconizează să fie construite 18 asemenea nave. Acum, sunt în curs de realizare 6, dintre care două au fost deja lansate la apă, intrând în dotarea Flotei de la Marea Baltică.

Inguşetia face parte din proiectul Buian-M. Marina militară a Rusiei dispune deja de şase asemenea MRK. Teoretic, navele din această categorie au fost concepute pentru a asigura protecţia şi paza zonelor economice ale ţării. Dar lansarea rachetelor Kalibr din apele Marii Caspice asupra unor ţinte din Siria au demonstrat noile posibilităţi ale MRK.

„În prezent, se impune întărirea componentei de atac a Flotei de la Marea Neagră. MRK echipate cu Kalibr vor permite crearea, într-un interval de timp destul de scurt şi fără cheltuieli majore, unei grupări puternice”, a declarat pentru Izvestia, fostul comandant al brigăzii de nave antisubmarine a Flotei de Nord, Vladimir Ambarşumean.

„Aceste nave acţionează nu departe de coastă, dar armamentul lor de bază – rachetele Kalibr – au o rază de manevră de câteva mii de kilometri. În plus, navele sunt relativ ieftine şi, foarte important, industria de apărare a Rusiei le fabrică foarte bine”, a adăugat expertul, menţionând că rachetele Kalibr „vor permite ţinerea în vizor a Golfului Persic, a Mării Roşii şi a părţii de est a Mediteranei. Regiune unde se află cele mai fierbinţi puncte ale planetei”, a arătat fostul comandant.

În opinia lui, navele nu vor fi suficiente pentru a se ajunge la o paritate deplină cu NATO în regiune, dar vor putea, în caz de necesitate, să cauzeze daune însemnate inamicului.

Foto: Izvestia

owner

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

12 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

14 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

14 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

15 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

16 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

2 zile ago

This website uses cookies.