Hot News
Alegerile guvernatorilor – 2018: principala intrigă – nivelul de prezență la urne
06/09
Totul despre alegerile din Rusia, în unica zi de vot, 9 septembrie
06/09

D’ale Democrației – Camera Obștească: un instrument important al Societății Civile

În procesul de formare a societății civile în Rusia, pe lângă numeroase organizații non-guvernamentale, un loc special îl ocupă Camera Obștească a Federației Ruse, respectiv, Camerele Obștești regionale și municipale. Unii dintre cititorii noștri români se interesează ce reprezintă Camera Obștească și de ce este nevoie de aceasta? Răspundem la aceste întrebări.

Ce reprezintă Camera Obștească?

În urma tragediei de la Beslan (2003), când teroriștii au luat sute de ostatici, părinți și copii, în școala din acest oraș situat în Osetia de Nor,d s-a văzut că în Rusia nu există o legătură strânsă între cetățeni și puterea, cetățeni și statul. Tocmai de aceea, pe 4 aprilie 2005 a fost înființată Camera Obștească, un organ de stat consultativ, a cărui misiune este asigurarea interacțiunii cetățenilor Rusiei, organizațiilor non-guvernamentale cu autoritățile statului și cu organele de autoguvernare.

Membrii Camerei Obștești lucrează pe bază voluntară și gratuită.

Salarii nu se plătesc membrilor săi, dar pentru reprezentanții asociațiilor interregionale și regionale și a membrilor nou-aleși există o plată pentru călătoriile la locurile de conferință și înapoi, precum și rambursarea cheltuielilor de cazare și a cheltuielilor suplimentare.

De ce avem nevoie de Camera Obștească?

Camera Obștească a fost înființată pentru a monitoriza legile și reglementările în curs de elaborare, care privesc cetățenii. De aceea, Camera Obștească este numită uneori pre-Parlament.

Membrii Camerei realizează o expertiză a proiectelor de legi și regulamente, precum și organizează audieri publice pe teme legate de dezvoltarea socială și economică, protecția drepturilor rușilor, securitatea națională.

În plus, Camera Obștească se ocupă de următoarele probleme:

– acordă sprijin organizațiilor non-guvernamentale ale Federației Ruse;

– asigură controlul asupra drepturilor persoanelor aflate în locuri de detenție, în penitenciare;

– coordonează activitatea de formare a comisiilor de supraveghere;

– efectuează o expertiză publică a proiectelor de legi;

– se implică în dezvoltarea cooperării internaționale.

Problemele cele mai importante sunt examinate de Cameră în cadrul sesiunilor ei plenare, care se desfășoară de trei – patru ori pe an.

În plus, membrii Camerei organizează anual cel puțin 100 de evenimente publice, inclusiv mese rotunde și audieri publice.

Toate deciziile Camerei Publice au un caracter consultativ, de recomandare.

Membrii Camerei Obștești a Federației Ruse în timpul audierilor dedicate situației din Ucraina. (Foto RIA Novosti)

 

Cum se formează componența Camerei Obștești?

Alegerile pentru Cameră sunt ținute la fiecare trei ani.

Începând cu 2014, Camera Publică a Federației Ruse include 168 de persoane:

– 40 de cetățeni aprobați de Președintele țării;

– 85 de reprezentanți ai camerelor obștești ale subiecților Federației Ruse;

– 43 de reprezentanți ai organizațiilor publice non-guvernamentale, care sunt selectați prin vot pe Internet. Orice cetățean al Rusiei care a împlinit vârsta de 18 ani și este înregistrat pe portalul „Serviciile de stat” își poate susține candidatul favorit.

Fiecare reprezentant al Camerei Obștești, poate deveni membru al uneia dintre comisiile în care are dreptul la un vot decisiv.

Ce au reușit să realizeze membrii Camerei Obștești?

În timpul existenței sale, Camera a examinat o varietate de probleme. Camera a pregătit numeroase opinii ale experților asupra diferitelor proiecte de legi. Rezultatul activităților Camerei, între altele, este:

– modificarea proiectului de instalare a unei conducte de petrol în zona de protecție a naturii a lacului Baikal;

– abaterea Planului general de dezvoltare a așezării urbane Șciolkovo;

– protecția Fortului 1 al Cetății Vladivostok, care este un monument al istoriei și arhitecturii de importanță federală;

– suspendarea construcției ilegale și a reconstrucției imobilului situate în Moscova, la adresa: str.Malîi Kakovinski Pereulok, Nr.1/8 ș.a.m.d.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3019072