Categories: Economie

Peste 80% din companiile ruse, gata să-şi vândă activele

Un procent de 84% dintre proprietarii de companii din Rusia sunt gata să renunţe la o parte din active din cauza ineficienţei sau unor posibile riscuri. Dar cererea de active este insuficientă: numai 32% dintre investitori ar fi dispuşi, la un moment dat, să investească în proiecte noi. În orice caz, aşa reiese dintr-un nou sondaj global Barometrul încrederii companiilor, realizat de grupul de consultanţă şi audit EY.

„Activitatea de bază a pieţei este legată de vânzarea afacerilor mici şi mijlocii, dar în prezent oferta depăşeşte cererea: numai 32% dintre intervievaţi au planificate achiziţii”, a declarat Aleksei Ivanov, partener EY. Dintre cei 84% de respondenţii ruşi, 33% sunt gata să vândă active ineficiente din punct de vedere economic şi 51% – active legate de „riscul de încetare a activităţii”.

Dintre riscurile evidenţiate de participanţii la sondaj, 55% au numit tensiunile geopolitice, temeri suscitând, de asemenea, schimbările politicilor comerciale, volatilitatea pieţei valutare şi transformările digitale.

Dorinţa proprietarilor de a refuza active proaste este justificată, spun specialiştii EY. „Criza a slăbit poziţiile companiilor mici şi mijlocii, care suferă din cauza restricţiilor impuse Rusiei, dar şi de instabilitatea şi înăsprirea cerinţelor venite din partea organelor de reglementare. În plus, statul nu le oferă acelaşi sprijin ca cel acordat marilor întreprinderi”, subliniază experţii.

RBK notează, în context, că volumul tranzacţiior de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii cu participarea companiilor ruse a crescut în prima jumătate a anului curent de peste două ori, atingând 13,5 miliarde de dolari, o valoare record din 2014. În acelaşi timp, numărul tranzacţiilor s-a dovedit cel mai scăzut din ultimii 10 ani – numai 499.

Această reducere a numărului de tranzacţii de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii va continua, a declarat Kirill Valentinov, de la IPT Group. În opinia lui, scăderea activităţii este, înainte de toate, consecinţă a creşterii riscurilor economice şi înrăutăţirea condiţiilor de creditare a mediului de afaceri. „Principalele riscuri continuă să se găsească în plan politic. Factorii externi şi interni fac imposibilă orice planificare pe termen lung, dar şi o evaluare corectă a perspectivelor investiţiei”, a explicat Valentinov.

Foto: RBK

owner

Recent Posts

Kusturica, despre filmul privind persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice

Filmul documentar „Oamenii lui Hristos. Vremurile noastre” despre persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice (UOC) trebuie…

4 ore ago

La Vladivostok au început exercițiile navale ale Rusiei și Chinei

La Vladivostok au început exercițiile navale organizate de Rusia și China sub denumirea ”Beibu/Interacțiune-2024”. Manevrele…

4 ore ago

Cosmonauții Roscosmos, record de ședere la bordul ISS

Cosmonauții corporației de stat Roscosmos, Oleg Kononenko și Nikolai Ciub, au stabilit un record de…

7 ore ago

Alaudinov: Câte tancuri a avut armata Ucrainei când a atacat Regiunea Kursk

Alaudinov spune că Ucraina a folosit resurse importante pentru a ataca Regiunea Kursk, care însă…

9 ore ago

Implicare în conflictul ucrainean. Moldova, avertizată de MAE rus

Moscova îndeamnă conducerea Republicii Moldova să renunțe la pașii ce pot transforma această țară într-un…

10 ore ago

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

23 de ore ago

This website uses cookies.