Hot News
Criza ucraineană nu poate deveni “conflict înghețat”
04/09
Compania Google, avertizată să nu se amestece în alegerile din Rusia
05/09

Peste 80% din companiile ruse, gata să-şi vândă activele

Un procent de 84% dintre proprietarii de companii din Rusia sunt gata să renunţe la o parte din active din cauza ineficienţei sau unor posibile riscuri. Dar cererea de active este insuficientă: numai 32% dintre investitori ar fi dispuşi, la un moment dat, să investească în proiecte noi. În orice caz, aşa reiese dintr-un nou sondaj global Barometrul încrederii companiilor, realizat de grupul de consultanţă şi audit EY.

„Activitatea de bază a pieţei este legată de vânzarea afacerilor mici şi mijlocii, dar în prezent oferta depăşeşte cererea: numai 32% dintre intervievaţi au planificate achiziţii”, a declarat Aleksei Ivanov, partener EY. Dintre cei 84% de respondenţii ruşi, 33% sunt gata să vândă active ineficiente din punct de vedere economic şi 51% – active legate de „riscul de încetare a activităţii”.

Dintre riscurile evidenţiate de participanţii la sondaj, 55% au numit tensiunile geopolitice, temeri suscitând, de asemenea, schimbările politicilor comerciale, volatilitatea pieţei valutare şi transformările digitale.

Dorinţa proprietarilor de a refuza active proaste este justificată, spun specialiştii EY. „Criza a slăbit poziţiile companiilor mici şi mijlocii, care suferă din cauza restricţiilor impuse Rusiei, dar şi de instabilitatea şi înăsprirea cerinţelor venite din partea organelor de reglementare. În plus, statul nu le oferă acelaşi sprijin ca cel acordat marilor întreprinderi”, subliniază experţii.

RBK notează, în context, că volumul tranzacţiior de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii cu participarea companiilor ruse a crescut în prima jumătate a anului curent de peste două ori, atingând 13,5 miliarde de dolari, o valoare record din 2014. În acelaşi timp, numărul tranzacţiilor s-a dovedit cel mai scăzut din ultimii 10 ani – numai 499.

Această reducere a numărului de tranzacţii de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii va continua, a declarat Kirill Valentinov, de la IPT Group. În opinia lui, scăderea activităţii este, înainte de toate, consecinţă a creşterii riscurilor economice şi înrăutăţirea condiţiilor de creditare a mediului de afaceri. „Principalele riscuri continuă să se găsească în plan politic. Factorii externi şi interni fac imposibilă orice planificare pe termen lung, dar şi o evaluare corectă a perspectivelor investiţiei”, a explicat Valentinov.

Foto: RBK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940526