Categories: Rusia si lumea

Makarkin: Uciderea lui Zaharcenko nu este motiv de război

După uciderea, vineri, la Doneţk, a liderului Republicii Populare Doneţk (DNR), Aleksandr Zaharcenko, toate încercările de activizare a procesului de pace au fost întrerupte, scrie cotidianul Vedomosti.

„Este de la sine înţeles că, în situaţia actuală, este imposibil să vorbeşti despre viitoare întâlniri oficiale în format normand, aşa cum şi-ar fi dorit mulţi parteneri europeni. Este o situaţie serioasă, care trebuie analizată”, a declarat ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov. De uciderea lui Zaharcenko, Moscova a acuzat Kievul.

După toate probabilităţile, în următoarele luni nu vor fi întreprinse tentative serioase de reanimare a procesului de la Minsk, ba poate lucrurile vor rămâne aşa până la alegerile din Ucraina, din primăvara anului viitor, afirmă Vedomosti, citând o sursă apropiată serviciilor speciale ruse.

Printre altele, politologul Aleksei Makarkin este convins că moartea lui Zaharcenko nu va schimba nimnic şi că din această cauză nu va izbucni un război. Iar în privinţa relaţiilor dintre Moscova şi Kiev ele oricum sunt într-atât de proaste, încât nu vor urma nici un fel de schimbări, crede analistul. „S-a ajuns într-un impas, posibilitatea rezolvării lui pe cale armată nu se întrevede – este prea mare riscul pentru ambele părţi. Prin urmare, este greu de crezut că se va întâmpla ceva extraordinar”, a cocluzionat Makarkin.

Ducând subiecul mai departe, Kommersant aminteşte că, odată cu moartea lui Zaharcenko, la conducerea DNR nu a mai rămas nimeni dintre semnatarii acordurilor de la Minsk. Igor Plotniţki, care a semnat documentului în numele republicii Lugansk, a fost înlăturat de la putere în timpul loviturii de forţă din noiembrie 2017.

De altfel, nici Kievul nu crede că moartea lui Zaharcenko va schimba ceva în mod semnificativ. „Dispariţia lui Zaharcenko nu va schimba esenţa procesului de negocieri”, a comentat pentru Kommersant o sursă apropiată de Grupul de contact de la Minsk.

owner

Recent Posts

Cosmonauții Roscosmos, record de ședere la bordul ISS

Cosmonauții corporației de stat Roscosmos, Oleg Kononenko și Nikolai Ciub, au stabilit un record de…

3 ore ago

Alaudinov: Câte tancuri a avut armata Ucrainei când a atacat Regiunea Kursk

Alaudinov spune că Ucraina a folosit resurse importante pentru a ataca Regiunea Kursk, care însă…

4 ore ago

Implicare în conflictul ucrainean. Moldova, avertizată de MAE rus

Moscova îndeamnă conducerea Republicii Moldova să renunțe la pașii ce pot transforma această țară într-un…

5 ore ago

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

18 ore ago

Putin: Plan de acțiuni în cazul în care Occidentul aprobă atacuri asupra Rusiei

Rusia demonstrează Occidentului care se gândește cum să ajute mai departe Ucraina, că este pregătită…

o zi ago

Minus unu, minus doi….

Deci, prin decret special al președintelui Ucrainei, a fost demis din funcția sa de comandant…

o zi ago

This website uses cookies.