Hot News
9 septembrie, o zi electorală unică în Rusia
03/09
Moscova acuză Washingtonul că difuzează informaţii secrete
03/09

Militarii ruşi au învăţat să lupte pe două fronturi

În septembrie au debutat, practic concomitent, două programe de exerciţii militare fără precedent – în Orientul Îndepartat al Rusiei şi în Marea Mediterană. Manevrele se întind pe mii de kilometri şi se desfăşoară în diferite teatre de operaţiuni. În opinia experţilor, Forţele armate ale Rusiei îşi demonstrează, astfel, capacitatea de a lupta pe două fronturi, scrie Moskovski komsomoleţ.

Manevre de o asemenea anvergură şi pe două fronturi în acelaşi timp nu au mai fost organizate niciodată în Rusia. Anterior, Mediterana şi Pacificul au fost controlate de americani, pe care noua desfăşurare de forţe militare îi nemulţumeşte în mod evident.

În exerciţiile din Marea Mediterană (1-8 septembrie) sunt implicate marina militară a Rusiei şi trupele ei spaţiale. În acest scop, în regiune a fost creat un grup de 25 de nave aparţinînd Flotelor de Nord, din Marea Baltică, Neagră şi Caspică, precum şi 30 de avioane, inclusiv Tu-160, Tu-124MK, Il-38 şi Su-33.

Potrivit comandantului general al Marinei miliare, amiralul Vladimir Koroliov, în cadrul aplicaţiilor vor fi exersate operaţiuni de apărare aeriană, de contracare a unor acţiuni de diversiune, etc. În plus, pentru respectarea tuturor normelor de securitate, „perimetrul de desfăşurare a manevrelor a fost declarat nesigur pentru navigaţie pe mare şi în aer”, aşa cum cere legislaţia internaţională.

Între timp, în Orientul Îndepărat al Rusiei au început exerciţiile „Vostok-2018”, a căror istorie începe încă de pe vremea Tratatului de la Varşovia. Ultima dată, manevre de asemenea amploare au mai avut loc în 1981. Aproape 300.000 de militari. O mie de avioane şi elicoptere, zeci de mii de maşini. În plus, la aceste aplicaţii participă inclusiv forţe armate din Mongolia şi China, spre şi mai marea nemulţumire a Pentagonului, crede MK.

În comentariile lor, experţii subliniază de fiecare dată că ambele exerciţii, atât cele din Mediterana, cât şi din Orientul Îndepărtat sunt planificate de mult. Singura noutate a fost data lor de debut, un detaliu cunoscut doar de conducerea militară superioară a ţării. Pentru ceilalţi, informaţia a fost strict secretă.

De regulă, lucrurile se întâmplă cam aşa: din capitală decolează cu un zbor civil obişnuit un grup de ofiţeri in civili. Acolo unde trebuie să ajungă nimeni nu ştie nimic şi, prin urmare, la uşa aeroportului nu există maşini confortabile pentru ştabi. Numai când ajung în unităţile militare, aceşti „incongnito” îşi dezvăluie identitatea şi transmit ordinul secret de declanşare a unui control inopinat. După care se anunţă că trupele sunt pregătite de luptă. Toate unităţile districtului sunt, apoi, trezite cu noapte în cap de alarmă, începe deplasarea tehnicii de luptă şi transportul soldaţilor, în condiţiile în care fiecare mişcare este cronometrată la secundă, subliniază MK.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940173