Hot News
Radzihovski: O destindere suspendată
02/09
Militarii ruşi au învăţat să lupte pe două fronturi
03/09

9 septembrie, o zi electorală unică în Rusia

9 septembrie 2018 în Federația Rusă este o unică zi de votare, când se vor desfășura alegerile de diferite nivele, inclusiv alegerile suplimentare a șapte deputați în Duma de Stat (parlamentul federal), alegerea guvernatorilor a 26 de subiecți ai federației (22 de voturi directe și 4 prin vot în parlament) și alegerea deputaților în organele legislative din 17 subiecți ai Federației Ruse.

Orice proces electoral începe cu anunțarea alegerilor și fixarea datei de vot. Există două abordări principale atunci când se fixează data de vot.

  1. Alegerile sunt fixate pentru o anumită zi, asociată cu ziua încetării mandatului oficialului sau al organului de putere.
  2. Alegerile se desfășoară într-o singură, unică zi de vot.

În Rusia sunt aplicate ambele abordări. Prima, în timpul alegerii președintelui Federației Ruse și a deputaților din Duma de Stat.  A doua, pentru restul de alegeri.

Un scurt istoric

După destrămarea URSS, alegerile de diferite nivele nu au fost sincronizate. De fapt, s-a creat o situație în care, aproape în fiecare duminică, în diferite regiuni existau alegeri de nivel regional sau local. Unica zi de vot în Federația Rusă a fost introdusă în legislația electorală abia  în 2004.

Între 2004 și 2013, la alegerile regionale și locale, unica zi de vot a fost fixată în cea de-a doua duminică din martie sau cea de-a doua duminică din octombrie. Se admitea organizarea alegerilor în sincronizare cu alegerile pentru Duma de Stat.

La 3 octombrie 2012, președintele rus Vladimir Putin a semnat legea care stabilește ca noua zi unică de vot la alegerile regionale și municipale din Rusia să fie a doua duminică din luna septembrie. Legea a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2012.

Potrivit noii legi, toate alegerile regionale și municipale vor avea loc în a doua duminică a lunii septembrie, când expiră mandatul organelor regionale sau al deputaților lor. În acei ani în care se desfășoară alegeri pentru Duma de Stat sau alegerile prezidențiale din Federația Rusă, alegerile regionale vor fi combinate cu campaniile federale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940144