Hot News
Siguranța populației ruse, apărată în orice colț al lumii
01/09
Pușkov: Vine faza separării definitive a Donbassului de Ucraina
01/09

Cum au fost desecretizate discuţiile dintre Clinton şi Elţîn

Purtătorul de cuvând al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, nu a văzut nimic rău în desecretizarea conţinutului discuţiilor dintre Bill Clinton şi Boris Elţîn. Potrivit reprezentantului oficial al Kremlinului, este o „practică general mondială”. Totuşi, Casa Albă nu s-a consultat cu Kremlinul în privinţa publicării acestor documente.

Despre ce este vorba? Clinton a venit la putere în 1993, iar prima întâlnire cu Elţîn a avut loc în aprilie, la câteva luni de la instalarea la Casa Albă. În total, cei doi s-au văzut de 17 ori. După cum reiese din stenogramele convorbirilor telefonice, pe 8 septembrie 1999, ei au vorbit despre Vladimir Putin, pe atunci premier în exerciţiu. Printre altele, Elţîn i-a sus colegului său american că ar trebui să-l întâlnească pe Putin, pe care-l consideră succesorul său.

„M-am gândit mult cine ar putea fi preşedinte al Rusiei în 2000. Din păcate, atunci nu am putut găsi nici un candidat potrivit. În sfârşit, am dat de el, de Putin, i-am studiat biografia, i-am analizat interesele, cunoştinţele, şi aşa mai departe. Am ajuns la concluzia că este un om de încredere, care ştie foarte bine care este sfera lui de responsabilitate”, a relatat, atunci, Elţîn.

În acea convorbire, Elţîn a arătată că presa americană îi descrie pe comunişti ca fiind „buni şi cinstiţi”, dar că nu trebuie să creadă aşa ceva. El i-a catalogat pe comunişti drept „fanatici”, care distrug totul, scrie presa rusă.

Stenogramele au surprins şi momente hazlii. Spre exemplu, despre cum Elţîn şi Clinton dezbăteau problema greutăţii corporale excesive şi a ditetelor. Astfel, în primăvara anului 1995, când cei doi lideri analizaz campania electorală a lui Elţîn, preşedintele american a atras, brusc, atenţia asupra aspectului exterior al colegului său de la Kremlin. „Am văzut că aţi slăbit. Trebuie să mâncaţi, totuşi”, l-a sfătuit Clinton pe omologul rus. Elţîn i-a răspuns că, de regulă, nu mănâncă mult dimineaţa şi seara, iar peste zi consumă doar câte jumătate din porţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940266