Categories: Rusia de azi

Reducerea majorării. Ce a schimbat Putin în reforma pensiilor

Vladimir Putin a anunţat o îndulcire a reformei pensiilor. Comparativ cu proiectul de lege adoptat de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) în primă lectură, scade cu trei ani vârsta de ieşire la pensie pentru femei – până la 60 de ani. În plus, se păstrează toate avantajele pentru persoanele care au atins actuala vârstă de pensionare, scrie presa de la Moscova.

„Tendinţele observate în planul dezvoltării demografice şi pe piaţa muncii, o analiză obiectivă a situaţiei arată că nu mai poate fi amânată creşterea vârstei de pensionare. Dar deciziile noastre trebuie să fie corecte, echilibrate şi care să ţină neapărat cont de interesele oamenilor”, a subliniat şeful statului.

Putin a propus, prin urmare, ca, pentru femei, vârsta de pensionare să fie majorată cu cinci ani, de la 55 în prezent, la 60, nu cu opt, aşa cum era prevazut în varianta guvernamentală a proiectului de act normativ. „În Rusia, atitudinea faţă de femei este una specială, grijulie. Noi ştim că ele nu numai că trudesc la locul de muncă, dar pe umerii lor apasă, practic, întreaga gospodărie, educaţia copiilor, a nepoţilor. Vârsta de pensionare pentru femei nu trebuie să crească mai mult decât în cazul bărbaţilor”, a subliniat liderul de la Kremlin.

Pe de altă parte, cetăţenii care ar uma să iasă la pensie după vechea legislaţie în următorii doi ani, vor putea, potrivit preşedintelui, să-şi depună dosarele cu şase luni înainte de noua vârstă de pensionare. „Spre exemplu, dacă o persoană care, după noua lege, trebuia să iasă la pensie în ianuarie 2020, va putea ieşi în iulie 2019. Cu exact şase luni înainte”, a explicat Putin.

În ceea ce priveşte valoarea ajutorului de şomaj pentru persoanele care se apropie de vârsta de pensionare, aceasta va fi mărită de la 4.900 de ruble, în prezent, la 11.280 de ruble începând din 1 ianuarie 2019.

„Pe de altă parte, consider că este o chestiune de principiu menţinerea, în această perioadă de tranziţie până la definitivarea tuturor schimbărilor care se vor produce în sistemul de pensii, a tuturor facilităţilor în vigoare la 31 decembrie 2018. Mă refer aici la impozitul pe imobil şi pe teren. Ca şi până acum, de aceste facilităţi vor putea beneficia femeile după vârsta de 55 de ani şi bărbaţii la 60. Astfel, înainte de a ieşi la pensie, ei nu vor mai fi obligaţi să plătească impozit pentru casă, apartament, pentru petecul de grădină pe care îl au”, a adăugat Putin.

owner

Recent Posts

Kusturica, despre filmul privind persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice

Filmul documentar „Oamenii lui Hristos. Vremurile noastre” despre persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice (UOC) trebuie…

12 ore ago

La Vladivostok au început exercițiile navale ale Rusiei și Chinei

La Vladivostok au început exercițiile navale organizate de Rusia și China sub denumirea ”Beibu/Interacțiune-2024”. Manevrele…

13 ore ago

Cosmonauții Roscosmos, record de ședere la bordul ISS

Cosmonauții corporației de stat Roscosmos, Oleg Kononenko și Nikolai Ciub, au stabilit un record de…

16 ore ago

Alaudinov: Câte tancuri a avut armata Ucrainei când a atacat Regiunea Kursk

Alaudinov spune că Ucraina a folosit resurse importante pentru a ataca Regiunea Kursk, care însă…

17 ore ago

Implicare în conflictul ucrainean. Moldova, avertizată de MAE rus

Moscova îndeamnă conducerea Republicii Moldova să renunțe la pașii ce pot transforma această țară într-un…

18 ore ago

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

o zi ago

This website uses cookies.