Institutul de Matematică Aplicată ”V. Keldîș” al Academiei de Științe a Rusiei a creat o rețea de telescoape distribuite pe glob pentru a controla spațiul cosmic, în locul unei rețele de monitorizare unificate a orbitei circumterestre care a încetat să funcționeze odată cu destrămarea URSS, potrivit documentului Institutului, prezentat de RIA Novosti.
„Sunt reluate observările celor zece observatoarelor vechi: Tarija (Bolivia), Ussuriisk, Blagoveșensk (Rusia), Huraltogot (Mongolia), Kitab (Uzbekistan), Hissar, Sanglok (ambele Tadjikistan), Abastumani (Georgia), Ujgorod (Ucraina), Castelgrande (Elveția). Au fost studiate locații noi și organizate încă opt puncte de observație – în Kamceatka, Orientul Îndepărtat, Siberia, Altai, Moldova și Mexic. Este acoperită întreaga orbita geostaționară”, se spune în document.
Reprezentanții institutului au remarcat că, din cauza destrămării URSS o mare parte din observatoare, inclusiv aproape toată rețeaua de cercetare pentru observarea obiectelor spațiale de pe orbita geostaționară pentru nevoile Centrului de control al spațiului cosmic, a rămas în străinătate și și-a încetat activitatea.
Telescoapele noi recuperate, operate de Institutul ”V.Keldîș”, primesc date despre lansările de sateliți, dezagreagarea lor pe orbită sau intrarea în atmosferă, monitorizează apropierile potențial periculoase ale aparatelor spațiale, urmăresc și precizează modele de expansiune a deșeurilor spațiale.
Acest sistem interacționează cu sistemele de monitorizare a spațiului apartinând ”Roskosmos”-ului, Academiei Ruse de Știință, unor organizații și institute științifice.
Conform materialelor, prelucrarea datelor se realizează pe baza unui supercomputer cu o performanta de 100 teraflops (100 trilioane de operațiuni pe secundă) de la Institutul ”Keldîș”. La începutul anului 2018, baza de date a calculatorului a însumat datele privind 2.438 de obiecte aflate pe orbita geostaționară (altitudine de 36.000 km deasupra Pământului, unde sunt plasați sateliți de comunicații), 2.925 obiecte pe orbită foarte eliptică (utilizate în principal pentru sateliți de comunicații) și 361 de obiecte de pe orbită medie circumterestră (aproape 20 mii de kilometri, pe această orbită se rotesc sateliții sistemelor de navigație GLONASS și GPS).
Potrivit NASA, aproximativ 19.000 de obiecte artificiale vizibile de pe Pamant se află pe orbita circumterestră.
Catalogul Sistemului de monitorizare a spațiului al Rusiei, numără 13 mii de obiecte artificiale care includ 7 mii de obiecte măsurând peste 20 centimetri în orbită terestră joasă (între 160 și 2.000 de kilometri) și 6 mii de obiecte măsurând între 20 și 40 de centimetri, aflându-se pe orbita circumterestră înaltă (între 2.000 și 50.000 de kilometri).
În 2016, oamenii de știință de la institutul aparținând corporației ”Roskosmos” au ajuns la concluzia că, dacă pământenii nu se vor ocupă de problema deșeurilor spațiale, peste 100-200 de ani, dezvoltarea activităților spațiale se poate opri – întreaga orbită circumterestră va fi presărată cu resturile tehnicii spațiale.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.