Hot News
Germania a devenit interesată de gazoductul care ar ocoli Rusia
25/08
Senator rus: Statele Unite luptă împotriva Rusiei cu mâinile Ucrainei
26/08

Armele hipersonice sunt mai periculoase decât cele nucleare

În a doua jumătate a secolului trecut, paritatea nucleară între cele două superputeri – URSS și SUA, care presupunea garantat distrugerea reciprocă a armelor atomice în cazul ostilităților, ferea lumea de la o catastrofă globală. În prezent, se creează o armă fundamental nouă, care este mult mai periculoasă și mai distructivă decât armele nucleare, arată Ivan Proșkin într-un comentariu publicat de Russkaia Semiorka și preluat de Rambler. Vorbim despre sisteme hipersonice.

Cu viteza numărului lui Mach

Ce reprezintă arme hipersonice? Acestea sunt cele mai noi sisteme capabile să se deplaseze cu o viteză mult mai mare decât viteza sunetului – 6.000 de kilometri pe oră. Acest lucru face astfel de arme invulnerabile pentru sistemele moderne de apărare antirachetă, indiferent cât de avansate sunt din punct de vedere tehnic.

Un alt avantaj important al hipersunetului – el reduce semnificativ timpul pentru luarea deciziilor cu privire la lovitura de ripostă. În condițiile în care toată comanda strategică este concentrată asupra șefului statului, posibilitățile unui răspuns eficient sunt reduse semnificativ.

Antirachetele sunt inutile

Până de curând, sub dominația armelor nucleare, statele și-au apărat teritoriile cu ajutorul unui sistem antirachetă, care include mijloace de detectare, avertizare și antirachetele propriu-zise. Sarcina sistemului de apărare antirachetă este de a distruge focosul inamicului înainte de a atinge ținta.

Problema este că și cele mai avansate sisteme de apărare antirachetă sunt calculate pentru rachetele care zboară de-a lungul unei traiectorii balistice. Zborul lor este calculat: se calculează locul atacului ipotetic al inamicului probabil, după care în locul respectiv se concentrează forțe suficiente pentru a respinge atacul.

Cu armele hipersonice, acest lucru nu funcționează. Viteza lor, care de câteva ori depășește cota de cinci mii de kilometri pe oră, nu lasă timp să se reacționeze în mod corespunzător. Folosirea armei hipersonice vă permite să distrugeți scutul nuclear al oricărui inamic într-o chestiune de minute, fără riscul de a fi pedepsit.

Prin urmare, arsenalele nucleare acumulate de unele puteri mondiale devin pur și simplu inutile. Invulnerabilitatea și viteza colosală a armelor hipersonice – asta le face mai periculoase decât armele nucleare. În plus, nici unul, nici măcar cel mai puternic calculator nu este capabil să calculeze traiectoria în continuă schimbare a rachetelor hipersonice.

Dispariția factorului de descurajare în acest caz crește semnificativ probabilitatea unui atac preventiv. Poate să apară o tentație de a folosi arma hipersonică pentru a lovi rapid și eficient și pentru a dezarma inamicul cu scopul de a-l forța să accepte condiții avantajoase pentru atacator.

Dezvoltările rusești

Zvonuri despre crearea armelor supersonice ale Rusiei au circulat demult. Ministerul Apărării nu a negat acest lucru. Toate punctele pe ”i” au fost puse de președintele Vladimir Putin. La 1 martie 2018, el a prezentat un mesaj tradițional Adunării Federale. Printre altele, șeful statului a prezentat cele mai noi complexe supersonice, care în viitorul apropiat trebuie să devină baza apărării țării.

Deci, președintele a comentat videoclipul care demonstrează complexul hipersonic „Avangrad”, capabil să zboare în straturi dense din atmosferă. Viteza sa este mai mare de Mach 20, sau aproximativ 25.000 de kilometri pe oră. Unitatea înaripată poate să manevreze, să se abată de la traiectoria programată cu o mie de kilometri. Astfel de amplitudini semnificative fac ca „Avangard” să fie de neatins pentru orice sistem de apărare antirachetă.

Primii purtători ai complexului hipersonic vor fi rachetele SS-19 „Stilet”. Mai târziu, după adoptarea noii rachete grele RS-28 ”Sarmat”, ”Avangard” va fi instalat pe ele.

Și ce au Statele Unite?

Americanii, la rândul lor, continuă să testeze racheta de croazieră hipersonică X-51A Waverider. Însă viteza ei este mult mai mică, decât cea a lui ”Avangard”, nu mai mult de 7,5 mii kilometri pe oră (aproximativ Mach 6).

Pentagonul intenționează să utilizeze racheta ca parte a unei strategii de atac rapid și global, care implică așadar capacitatea de a ataca orice țintă din întreaga lume în decurs de o oră.

La Washington, drept obiectivele principale sunt considerate Coreea de Nord și grupurile teroriste care ar putea să pună mâna pe arme de distrugere în masă. Cu toate acestea, Rusia și China consideră că cea mai recentă dezvoltare americană ar putea fi îndreptată și împotriva lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940392