Hot News
Kudrin: Rusia are un deficit de forță de muncă
22/08
Timp, înapoi! (X): Un sentiment de gratitudine
23/08

Rubla, sub atac din cauza noilor sancţiuni ale SUA

Noul val de sancţiuni americane va ajunge în Rusia miercuri, 22 august, când intră in vigoare primul pachet al măsurilor restrictive impuse din cauza presupusei utilizări a armei chimice la Salisbury, oraşul britanic unde a fost otrăvit Serghei Skripal, scrie Nikolai Vardul în Moskovski komsomoleţ.

Sancţiunile vor fi dure, rubla se va afla sub atac. Moneda naţională a luat-o deja la vale. Băncile se pot clătina, ceea ce ar putea conduce la cataclisme în întrega economie. Se extind şi se concretizează sancţiunile în domeniul energiei: sunt vizate investiţiile în proiectele energetice din afara Rusiei cu participarea companiilor de stat sau apropiate statului, dacă valoarea proiectului trece de 250 de milioane de dolari. Se interzice, de asemenea, participarea la noi proiecte petroliere în Rusia.

Toate asta ar fi fost insuficiente pentru a pune rubla în dificultate. Din noul proiect, cele mai dureroase sancţiuni pentru moneda naţională şi pentru economia Rusiei în ansamblul ei se referă la interdicţia de a investi în obligaţiuni de stat ruse, iar Băncii Centrale i se interzic orice operaţiuni cu active americane. A fost o măsură destul de neaşteptată, ea fiind evocată cu doar câteva zile înainte ca textul proiectului de lege să devină cunoscut. Deocamdată nu există o estimare clară a consecinţelor acstei măsuri pentru bănci şi economie. Părerea generală a experţilor este că efectul va fi consistent. Iar peste trei luni va începe a doua etapă a sancţiunilor. Preşedintele american trebuie să aleagă din şase variante de restricţii.

Problema este că sancţiunile deformează politica economică. De la înălţimea tribunelor, toţi, începând cu preşedintele Vladimir Putin, sunt de acord că statul este prea mult implicat în economie. Dar sancţiunile lovesc inclusiv companiile private, aşa cum s-a întâmplat în aprilie anul curent, iar pe ele nu are cine să le ajute decât statul. Condiţiile acestui ajutor nu sunt întotdeauna aplicabile. Concluzia este că, sub impactul sancţiunilor, statul nu se retrage din economie, ci, dimpotrivă, este obligat să-şi extindă activitatea economică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940615