Hot News
Alexander Rahr: Rusia și Germania nu vor să joace după cum le fluieră SUA
20/08
Rusia, locul trei mondial la producţia de petrol
20/08

Ruțkoi, dezvăluiri şocante despre puciul din 1991

În august 1991, preşedintele RSFSR „a ţinut-o trei zile într-o beţie şi a încercat de câteva ori să fugă la ambasada americană”, a povestit Aleksandr Ruţkoi. În ceea ce-l priveşte, el s-a străduit să nu-l lase pe Elţîn să se facă de râs.

Fostul vicepreşedinte al Rusiei, general-maiorul de aviaţie în retragere Aleksandr Ruţkoi, a relatat, într-un interviu acordat cotidianului Moskovski komsomoleţ, cum, în timpul puciului din august 1991, şeful de atunci al RSFSR, Boris Elţîn, a „ţinut-o trei zile într-o beţie”. Rugat de jurnalistul de la MK să povesteascaă dacă, într-adevăr, în acele trei zile şi trei nopţi ale puciului (18-21 august 1991), Elţîn „a dat dovadă de un curaj ieşit din comun”, fostul vicepreşedinte a reacţionat, întrebând, la rândul lui: „De unde aţi luat informaţia asta?”.

„Cum poate fi numită un curaj ieşit din comun o beţie de trei zile cu tentative repetate de a fugi la ambasada americană?”, s-a arătat indignat Ruţkoi, subliniind că, în acele zile, el nu a dormit aproape deloc. „Dacă punem la socoteală aţipelile în fotoliul de lângă telefon, în trei zile să zicem că am dormit cinci-şase ore”, a dezvăluit generalul-maior, menţionând că, în tot acest răstimp, „nu l-a lăsat pe Elţîn să se facă de râs şi să fugă la ambasada americană” şi, „riscându-şi viaţa”, l-a adus pe Mihail Gorbaciov, preşedinte al URSS, din Crimeea la Moscova.

În acest timp, după victoria asupra puciştilor, preşedintele RSFSR a plecat „cu echipa alături de care s-a ascuns în clădirea bombardată a Sovietului suprem” să „sărbătorească victoria”. „Ce victorie ar mai fi sărbătorit dacă nu eu împreună cu Andrei Dudaev (ulterior ministru de interne al RSFSR) şi Evgheni Primakov (numit după puci şef al spionajului extern al URSS şi, ulterior, al Rusiei, iar după default şi devalorizarea rublei, şef al guvernului) nu l-am fi adus pe Gorbaciov la Moscova?!”, a spus Ruţkoi. „Recunoscătorul Elţîn a uitat, pur şi simplu, cine a organizat apărarea şi cine a coordonat totul”, a adăugat el.

Comentând afirmaţiile lui Ruţkoi, fostul şef al serviciului de securitate al preşedintelui Elţîn, Aleksandr Korjakov, a dezminţit categoric declaţiile acestuia. „Elţîn a dormit tot timpul. Când Ruţkoi susţine că venea acasă beat, uită să spună că el era cel care a băut fără încetare. Iar Elţîn doar un pic. Câte un paharel uneori şi dormea îmbrăcat. S-a întâmplat cu 27 de ani în urmă, inventează Ruţkoi”, a spus Korjakov.

Cu o dezminţire a venit şi fostul ministru al justiţiei, Nikolai Fiodorov. „În acele zile de mare nelinişte şi îngrijorare, am vorbit de multe ori cu preşedintele, am fost în Crimeea, să-l scot pe Gorbaciov din vila de la Foros unde era ţinut de pucişti. Nici nu poate fi vorba despre o beţie nesfârşită şi, mai ales, despre fuga la ambasada americană. Boris Nikoaevici (Elțîn – n. red)a fost tot timpul foarte adunat cu gândurile, foarte încrezător în propriile forţe şi convins de victorie. Ca întotdeauna, de altfel”, a afirmat Fiodorov.

Potrivit spuselor sale, Boris Elţîn nu poate, acum, „sa dezmintă tot felul de insinuări”, iar „tentativele de a-i ponegri imaginea primului preşedinte al Rusiei amintesc de acţiunile Măgarului din fabula lui Krîlov”.

Foto: TASS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940099