Hot News
Putin-Merkel, trei ore de discuţii
19/08
Ruțkoi, dezvăluiri şocante despre puciul din 1991
20/08

Alexander Rahr: Rusia și Germania nu vor să joace după cum le fluieră SUA

Politologul german Alexander Rahr/ Foto: RIA Novosti

Ziarul de afaceri Vzgliad își concentrează atenția asupra problemelor prioritare din discuțiile dintre Vladimir Putin și Angela Merkel care au avut loc sâmbătă, în Palatul Meseberg, la 70 km de Berlin, și în ce context au fost abordate.

În primul rând, este vorba despre gazoductul Nord Stream-2. Da, desigur, Merkel a rostit fraza ei standard cu privire la necesitatea de a păstra tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa, la care Putin a răspuns în mod nu mai puțin standard: noua conductă nu închide posibilitatea de livrare prin Ucraina, iar aceste livrări pur și simplu trebuie să fie justificate economic. Dar, mai important, cei doi lideri au consolidat din nou abordarea comună că ei consideră Nord Stream drept un proiect pur comercial și se opun politizării acestuia.

Mai mult, au fost discutate diverse mecanisme de protejare a proiectului împotriva posibilelor sancțiuni din partea SUA, care, după cum a informat presa americană duminică, se află deja într-o etapă avansată de elaborare. „Există o înțelegere că, desigur, proiectul este absolut viabil din punct de vedere comercial, competitiv și, prin urmare, ar trebui luate măsuri pentru a-l proteja de posibile atacuri neconcurențiale și ilegale din partea țărilor terțe, în scopul de a ajunge în cele din urmă finalizarea acestui proiect,“ – a subliniat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preșidenției ruse. De fapt, Berlinul și Moscova „au verificat ceasul” în ce privește disponibilitatea lor de a se confrunta cu politica de sancțiuni a Statelor Unite asupra Nord Stream.

Politologul german Alexander Rahr este sigur că nu poate exista altă opțiune de dezvoltare în această chestiune. Acceptând să fie la cheremul americanilor, „germanii și-ar semna pur și simplu vasalitatea lor, după ce timp de 50 de ani, au construit o alianță energetică cu Rusia și au convenit să construiască o a doua mare conductă”, a declarat el pentru Vzgliad.

În al doilea rând, Merkel și Putin și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Siria și fluxul de refugiați din această țară. În acest context, președintele rus propune RFG și UE să contribuie la întoarcerea refugiaților în Siria, făcând eforturi comune cu Rusia pentru a restabili infrastructura în țara sfâșiată de război. Varianta este destul de tentantă pentru cancelar, pentru ea refugiații au devenit una dintre principalele probleme care îi subminează pozițiile politice interne. Merkel însăși a remarcat îmbunătățirea situației din Siria, necesitatea de a preveni o catastrofă umanitară în provincia Idlib, controlată de teroriști, și în întreaga țară.

„Se deschide acolo un capitol absolut nou. Războiul din Siria s-a încheiat și acum refugiații se pot întoarce acolo, ceea ce este un fapt pozitiv „, a spus Rahr.

Refacerea Siriei prin eforturile comune ale diferitelor state propusă de Rusia oferă o șansă uriașă pentru o cooperare fără precedent între țări, a spus expertul german.

În al treilea rând, liderii Federației Ruse și Republicii Federale Germania au discutat în mod absolut în unanimitate cu privire la problema iraniană. Ambii lideri au subliniat faptul că acordul nuclear cu Iranul trebuie să fie implementat, în ciuda retragerii unilaterale a SUA din acesta și a încercărilor lor de a forța alte țări să-le urmeze exemplul. Acesta este un alt subiect în care există o înțelegere reciprocă între Rusia și Germania, că nu trebuie să joace după cum le fluieră Statele Unite, a menționat Alexander Rahr.

Politologul german consideră că ar fi o greșeală să se creadă că, în aceste chestiuni, Putin și Merkel căutau compromisuri. În opinia sa, în cazul de față este vorba de o cooperare reciproc avantajoasă, precum și de renunțarea la confruntări politice dure, care au avut loc în urmă cu câteva luni.

Un alt subiect cheie al discuțiilor a fost problema ucraineană. Și chiar aici, în ciuda diferenței de abordare, Putin și Merkel nu au arătat contradicții și nu au schimbat reproșuri reciproce. Dimpotrivă, amândoi au subliniat lipsa unei alternative pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk și și-au exprimat regretul din cauza împotmolirii lor, care, de altfel, de data aceasta, nu a fost pusă fără drept de apel în cârca Rusiei.

În plus, cancelarul Germaniei a propus președintelui Federației Ruse un plan de introducere a pacificatorilor în Donbass și de înființare a unei administrații internaționale acolo. Anterior, Putin însuși a propus introducerea unui contingent de menținere a păcii, dar au existat divergențe cu Occidentul cu privire la detalii specifice, care, se pare, au fost tocmai unul dintre subiectele discuțiilor de la Meseberg.

„Toată lumea vrea de mult timp să rezolve acest conflict. Se întrevede o singură cale – de a introduce acolo ”căștile albastre”. Dar este necesar consimțământul tuturor părților în conflict, acum se va încerca să fie Ucraina convinsă. Cred că această întâlnire a fost una de pregătire pentru întâlnirea în formatul normand „, a subliniat Rahr.

De asemenea, nu trebuie uitat că aceasta este a doua întâlnire a liderilor din ultimele trei luni, și nu au fost ținute pe un teritoriu neutru, ci la Soci și lângă Berlin, ceea ce este o mărturie destul de elocventă a importanței acestor dialoguri. „Dacă mai înainte s-a încercat renunțarea la contactele cu Rusia, acum Merkel și toată lumea și-au dat seamă că, fără Rusia, o nouă ordine mondială, care este în curs de creare, nu va fi stabilă, iată de ce toată lumea este de acord să coopereze cu Rusia, invitând-o. Aceasta înseamnă încheierea unei fazei foarte negative, atunci când toți păstrau tăcere, practicând doar un monolog. Acest lucru este pozitiv „, a spus politologul.

„După această întâlnire, nu putem spune că Germania și Rusia se află în stadiul războiului rece, slavă Domnului, ele și-au dat seama că nu se poate să se întoarcă acolo. Cu doi ani în urmă, toate acestea arătau exact așa, au existat doar dispute, nimic pozitiv „, a subliniat Rahr, adăugând că acum sunt găsite probleme comune care pot fi soluționate doar în comun, iar reuniunea a arătat că există mai multe aspecte pentru cooperare, decât pentru certuri.

„Berlinul și Moscova încep practic din nou să vorbească despre aranjamentul lumii, despre soluții concrete ale problemelor concrete”, a concluzionat expertul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940093