Categories: Comentarii

Putin a strigat „sărutaţi-vă” şi a plecat la Merkel!

O trupă de cazaci, dans cu preşedintele Rusiei, un samovar de Tula drept cadou şi, în sfârşit, gâscă în sos de mere în curtea din spate a reşedinţei Angelei Merkel – o călătorie cu astfel de ingrediente nu s-a mai văzut în mandatele lui Vladimir Putin.

Într-o singură zi de sâmbătă, el a făcut o combinaţie aparent imposibilă. Mai întâi, cu titlu privat, a sosit în Austria, la nunta ministrului de externe al acestei ţări, Karin Kneissl, şi imediat a plecat în Germania, pentru convorbiri cu cancelarul Angela Merkel.

Invitat la nuntă, Vladimir Putin a venit cu un întreg cor de cazaci, a dansat cu mireasa şi a rostit un toast în germană. „A glumit mult, ceea ce a plăcut invitaţilor”, a povestit, ulterior, purtătorul cu cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov. Ba chiar a găsit ceva în comun cu soţul Karinei Kneissl – pasiunea pentru judo. Dăruind prospeţilor soţi un tablou cu un peisaj rural, un samovar şi o străveche putinică din lemn pentru bătut unt, Putin a strigat „sărutaţi-vă” şi a urcat în maşină.

Înainte de a decola spre Berlin, Putin a discutat cu cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, deşi cei doi s-au întâlnit relativ recent, la începutul lunii iunie. Acea călătorie la Viena a fost prima vizită în străinătate a preşedintelui rus după victoria în alegerile din primăvară. De altfel, atunci a fost invitat la nunta ministrului de externe.

Cu Merkel, Putin s-a întâlnit undeva lângă Berlin, la Meseberg, la reşedinţa cancelarului german. Ziariştii acreditaţi au admirat cu surprindere grădina de zarzavat din spatele casei, cu răsaduri de morcovi şi roşii, dar şi gâşte care se plimbau agale, ignorând agitaţia din jur. Merkel l-a întâmpinat pe Putin într-un sacou verde deschis. Pentru presă, cei doi au făcut câteva fotografii neprotocolare: aşezaţi la o măsuţă de lemn, având pe fundal o fântână arteziană. Un chelner le aduce pahare cu suc. În ajun, Merkel promisese că discuţiile vor fi dificile, iar la încheierea lor, liderii au renunţat la conferinţa de pesă. În schimb, au făcut declaraţii la început.

A fost a doua întâlnire dintre Putin şi Merkel în ultimele trei luni. În mai, cancelarul a fost la Soci, unde au vorbit despre Ucraina, despre construcţia gazoductului Nord Stream – 2 şi despre sancţiunile americane. Între cele două întrevederi a avut însă loc alt eveniment major – summitul ruso-american din 12 iulie, de la Helsinki. Iar analiştii cred că unul dintre motivele actualei apropieri dintre Moscova şi Berlin trebuie căutate în acţiunile Washingtonului. Deşi, numele lui Donald Trump nu a fost evocat public de cei doi.

Liderii şi-au început declaţia pentru presă cu Ucraina: cei doi au fost de acord că în această ţară nu s-a instalat încă pacea. Cancelarul şi-a propus, de asemenea, să discute despre o misiune ONU de pace în Donbass. Iniţiativă evocată anterior şi de Putin. Dar planul rus presupunea desfăşurarea unei misiuni de-a lungul liniei de confruntare dintre forţele armate ale Ucrainei şi forţele rebele, în timp ce Kievul cerea prezenţa trupelor de pace pe tot teritoriul regiunilor separatiste, adică şi la graniţa cu Rusia.

Există nuanţe şi în altă chestiune, unde Putin şi Merkel să împărtăşească poziţii comune – tranzitul de gaze naturale prin Ucraina după deschiderea conductei Nord Stream – 2. Putin a subliniat din nou că pentru asta sunt necesare garanţii de securitate. Şi pentru că veni vorba – darea în exploatare a gazoductului nu a constituit subiect de discuţii – ambele părţi au decis că totul e hotărât, în pofida protestelor mai multor ţări.

Nu au existat divergenţe de opinii nici în priviţa programului nuclear iranian. Ambii lideri sunt convinsă că tratatul internaţional în vigoare trebuie păstrat. „Dar ne îngrijorează activitatea Iranului, fie că e vorba de programul de rachete, fie de situaţia din Siria”,a  precizat Merkel. În timp ce Putin a amintit că este momentul să fie sporit ajutorul umanitar pentru Siria – pentru ca refugiaţii să poată reveni în teritoriile părăsite, un subiect pe care însă europenii nu se grăbesc să-l clarifice.

Toate disensiunile pot fi rezolvate prin dialog, a concluzionat Merkel. În momentul în care cancelarul se pregătea să se retragă din faţa presei, unul dintre ziarişti l-a întrebat pe Putin despre nuntă. Merkel, care işi scosese deja căştile pentru traducerea simultană, i s-a adresat oaspetelui său în rusă: „Să mergem”. Dar Putin a mai zăbovit un pic. Foarte bine dispus, el a răspuns, încălcând protocolul: „A fost o deplasare foarte, foarte frumoasă”. După care cei doi s-au retras în spatele uşilor închise, scrie RIA Novosti.

Foto: Kremlin

Vedeți aici video cu Putin la nunta ministrului austriac:

https://ria.ru/politics/20180819/1526808481.html

 

 

owner

Recent Posts

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

11 ore ago

Putin: Plan de acțiuni în cazul în care Occidentul aprobă atacuri asupra Rusiei

Rusia demonstrează Occidentului care se gândește cum să ajute mai departe Ucraina, că este pregătită…

19 ore ago

Minus unu, minus doi….

Deci, prin decret special al președintelui Ucrainei, a fost demis din funcția sa de comandant…

20 de ore ago

Volodin: Acțiunile Parlamentului European duc la un război nuclear global

Apelul adresat de Parlamentul European țărilor UE de a permite Kievului să atace teritoriul Federației…

22 de ore ago

Putin: Trebuie acoperit întreg necesarul de drone al armatei

Rusia trebuie să acopere la capacitate maximă necesarul de aparate de zbor fără pilot al…

22 de ore ago

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

2 zile ago

This website uses cookies.