Hot News
Exclusiv! Eldar Hasanov: Țările riverane se vor convinge de avantajele Convenției Caspice
18/08
Expertul Drozdov despre decizia Fitch privind ratingul de ţară al Rusiei
19/08

Președintele Croației este pentru o abordare ambivalentă a Rusiei

Croația așteaptă cu nerăbdare vizita președintelui rus Vladimir Putin, a declarat președintele țării, Kolinda Grabar-Kitarovic. Potrivit ei, pentru prima vizită de stat a președintelui rus la Zagreb „acum este momentul. Cred că negocierile noastre ar putea fi benefice nu numai pentru Rusia și Croația, dar, de asemenea, pentru întreaga regiune a Europei de Sud-Est”, a declarat Grabar-Kitarovic într-un interviu acordat ziarului moscovit Kommersant.

Președintele croat a subliniat faptul că Croația, în calitate de membru al UE și NATO, aderă la aceleași valori, principii și politici comune în mai multe domenii. „Așadar, susținem o abordare ambivalentă a Rusiei. Pe de o parte, insistăm asupra respectării dreptului internațional și susținem punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk cu privire la Ucraina. Pe de altă parte, a doua parte a acestei abordări este păstrarea unui dialog cu Rusia. Este inevitabil, Rusia este o mare putere, iar în cele mai fierbinți părți ale lumii, de exemplu, în Siria, fără Rusia nu se poate acționa”, a spus ea.

Grabar-Kitarovic a adăugat că, pentru Croația, rolul pe care îl joacă Rusia în Europa de Sud-Est este, de asemenea, important. „Rusia a acționat ca garant al acordurilor de la Dayton și și-a asumat responsabilitatea pentru pace și stabilitate în Bosnia și Herțegovina. Și pentru noi este important că Rusia să continue să sprijine integritatea teritorială a Bosniei și Herțegovinei și noi  continuăm să colaborăm la stabilizare în această țară care are aproape o mie de kilometri de granița comună cu Croația.  Poporul croat este unul dintre cele trei popoare care formează statul Bosnia și Herțegovina, iar dacă se vor separa, țara se va dezintegra, ceea ce ar putea produce o destabilizare a întregii regiuni „, a spus ea.

Răspunzând la întrebarea de ce Croația, după o pauză de aproape șapte ani, s-a reîntors la un contract pe termen lung cu ”Gazprom”, Grabar-Kitarovic a reamintit că Croația produce aproximativ 50% din gazele naturale. „Dar aproape tot restul importurilor noastre provine din Rusia, alte conducte de gaze nu avem „, a spus ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940142