Hot News
Kremlinul, despre impactul sancţiunilor asupra rublei
18/08
Cadoul lui Putin adus la nunta ministrului austriac de externe
18/08

Va exista o alianţă ruso-germană împotriva SUA?

Preşedintele Vladimir Putin şi cancelarul german, Angela Merkel, se întâlnesc astăzi, sâmbătă, 18 august, la Berlin, având înscrise pe agenda discuţiilor numeroase teme „fierbinţi” ale politicii internaţionale, dar şi chestiuni care ţin de relaţiile bilaterale, Totuşi, ar fi inutil să sperăm că Germania va face alianţă cu Rusia împotriva Statelor Unite, a declarat pentru RIA Novosti, analistul Aleksandr Kamkin.

„O alianţă germano-rusă împotriva SUA nu va exista. În orice caz, atâta timp cât la putere se află partide proamericane, proglobaliste de tipul CDU (Uniunea Creştin Democrată) sau social-democraţii. Pentru aşa ceva ar trebui ca la putere în Germania să vină fie Alternativa pentru Germania, fie stânga. În momentul actual, se poate vorbi despre dezacorduri conjuncturale dintre UE şi SUA, determinate de poziţia lui Trump şi a echipei sale. Per total, însă, europenii nu văd această cotitură observată în politica americană ca fiind de lungă durată. Ca linie directoare a politicii Germaniei poate fi luată o frază rostită de unul dintre miniştrii germani încă în 2010, potrivit căruia „noi nu putem sacrifica relaţiile transatlantice”, adică relaţiile cu SUA, „de dragul aprofundării colaborării cu Estul”, adică cu Rusia. Iar cuvintele astea au fost spune înainte de Crimeea, înainte de Ucraina”, a amintit expertul.

Un principiu de la care autorităţile germane nu se abat nici astăzi, a subliniat el. Cu toate acestea, Rusia şi Germania au numeroase interese economice comune care pot fi luate în discuţie.

„Este vorba şi de energie, şi de piaţa de desfacere, şi de diferite proiecte comune de infrastructură. În pofida tuturor greutăţilor şi a regimului de sancţiuni, care au încetinit multe proiecte, Nord Stream-2 se realizează, încet, dar merge înainte. Fără îndoială că subiectul va fi abordat de Putin şi Merkel, mai ales că SUA au ameninţat cu sancţiuni împotriva companiilor participante la consorţiu. Iar eventualele căi de evitare a acestor sancţiuni ar putea fi luate, la rândul lor, în discuţie”, a apreciat interlocutorul agenţiei RIA Novosti.

Foto: TASS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940097