Hot News
Cadoul lui Putin adus la nunta ministrului austriac de externe
18/08
Președintele Croației este pentru o abordare ambivalentă a Rusiei
19/08

Exclusiv! Eldar Hasanov: Țările riverane se vor convinge de avantajele Convenției Caspice

12 august 2018, la cel de-al 5-lea summit al șefilor statelor riverane ale Mării Caspice din orașul kazah Aktau, a fost semnată Convenția privind statutul juridic al Mării Caspice care consacră drepturile și obligațiile Federației Ruse, Kazahstanului, Turkmenistanului, Iranului și Azerbaidjanului față de această mare. Vești din Rusia a cerut unor reprezentanți ai țărilor riverane să comenteze importanța acestui document epocal pentru țările lor și pentru perspectivele cooperării din regiune. Astăzi îi dăm cuvântul prof. Eldar HASANOV, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Azerbaidjanului în Serbia, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina, Vice-președintele și Secretar General al Fundației Internaționale pentru Pace și Dezvoltare Sustenabilă (IFSPD): 

„Semnarea Convenției reprezintă un pas foarte important pentru regiunea și țara mea. Deși popoarele din regiune au folosit Marea Caspică și resursele ei de-a lungul secolelor, până în prezent, un document care ar reglementa statutul juridic al mării nu a existat. Acordurile dintre Rusia și Iran din 1921 și între URSS și Iran din 1940 s-au limitat doar la reglementarea problemelor legate de navigație și pescuit pe mare. După cum a remarcat Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev în discursul său la summit, Convenția definește o ordine juridică cuprinzătoare asupra Mării Caspice. În același timp, acest document demonstrează intrarea relațiilor dintre țări într-un stadiu calitativ nou și aduce o contribuție imensă la independența fiecărei țări și consolidarea drepturilor lor suverane în Marea Caspică.

Fără îndoială, acest document reprezintă o unitate a intereselor economice și a intereselor de securitate ale fiecărui stat riveran. Dispozițiile Convenției vor fi aplicate în conformitate cu normele și principiile dreptului internațional. În primul rând, acest document, respectând în totalitate interesele tuturor celor cinci părți, asigură stabilitatea și securitatea proiectelor lor în curs de desfășurare legate de extracția de hidrocarburi, precum și ale altor tipuri de activități economice. În plus, convenția creează condiții favorabile pentru extinderea acestor activități.

În al doilea rând, în Convenție, respectul pentru integritatea teritorială și suveranitatea statelor este definit ca fiind unul dintre principiile fundamentale. Documentul, luând în considerare normele și principiile dreptului internațional, a aprobat procedura de delimitare a platoului continental al Mării Caspice în sectoare, pentru a asigura securitatea activităților economice desfășurate în sectoare, iar obiectele economice situate acolo dispun de zone de securitate corespunzătoare. În plus, Convenția definește apele teritoriale și zonele de pescuit pentru fiecare stat în care acestea au drepturi suverane și exclusive. Convenția stabilește, de asemenea, principiile de asigurare a libertății și, în special, a siguranței navigației.

Consolidarea cooperării internaționale în Marea Caspică a fost întotdeauna de mare importanță pentru Azerbaidjan. Din acest punct de vedere, Convenția recunoaște cooperarea Azerbaidjanului cu companii și corporații străine în implementarea proiectelor pe mare și creează o atmosferă favorabilă investițiilor străine. Convenția va asigura siguranța acestora în conformitate cu normele și reguli internaționale.

Se știe că Marea Caspică joacă un rol important într-o serie de proiecte care vizează dezvoltarea coridoarelor de transport internațional. Din acest motiv, Convenția ia în considerare și importanța implementării potențialului de tranzit al regiunii Caspice. Astfel, definind libertatea de navigație, Convenția recunoaște dreptul la acces liber din Marea Caspică către alte mări și, sub rezerva drepturilor suverane ale țărilor de tranzit, către Oceanul Mondial, precum și de intrare-ieșire libere în ce privește porturile părților semnatare. În Azerbaidjan, de asemenea, funcționează Șantierul Naval din Baku, care corespunde tuturor standardelor tehnologice moderne și care va juca un rol semnificativ în aplicarea Convenției.

Pe baza Convenției privind statutul juridic al Mării Caspice, părțile se angajează să protejeze mediul maritim și sunt responsabile pentru poluarea sa. De asemenea, se preved rezervele comune ale părților privind bioresursele acvatice și procedura de repartizare a acestora prin cote naționale.

În plus, Convenția recunoaște dreptul țărilor de coastă de a intinde cabluri și conducte de-a lungul fundului mării. În acest caz, rutele pe care vor trece astfel de conducte vor fi convenite numai cu statul de coastă căruia îi aparține sectorul unde vor fi amplasate acestea. Dispozițiile conexe ale Convenției vor juca un rol important în dezvoltarea și extinderea proiectelor existente în regiunea Mării Caspice și vor crea noi perspective de cooperare fiabilă.

Vreau să subliniez că, în conformitate cu Convenția, părțile cooperează în combaterea terorismului internațional pe mare și a finanțării acestuia, a traficului ilegal al armamentului și narcoticelor, a braconajului și a traficului ilegal al migranților pe mare.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a salutat semnarea Convenției privind statutul juridic al Mării Caspice și a numit-o un document istoric care va ajuta țările din regiune să-și rezolve disputele de lungă durată.

În concluzie, trebuie remarcat faptul că statele riverane, fără îndoială, se vor convinge de avantajele Convenției semnate cât mai curând posibil”.

”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940099