Categories: Comentarii

Dmitri Drobniţki: Ce ascund de Rusia anchetatorii britanici

Cazul „Noviciok” revine periodic în centrul atenţiei opiniei publice. În iulie, din cauza misterioasei otrăviri din Amesbury. Iar cu câteva zile în urmă, în comunicatul Departamentului de Stat privind introducerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei „pentru utilizarea armei chimice” la Salisbury.

Din punct de vedere mediatic, ambele incidente din Marea Britanie au fost perfect prelucrate. Orice american sau britanic întrebat cine este vinovat va indica plin de convingere Rusia. La fel de minuţios a fost regizat şi ultimul demers al diplomaţiei Statelor Unite, care a formulat asemenea ameninţări la adresa Moscovei, încât trei zile politicieni şi analişti au analizat eventualele consecinţe, scrie Dmitri Drobniţki pentru publicaţia Vzgliad.

Iar în tot acest timp, Rusia, care insistă pe neimplicarea ei, nu a avut acces la documente, la dovezi, la dosar. De altfel, nici nu era planificată cooptarea Moscovei în anchetă. Şi totuşi, ceva nu se spune până la capăt. Conform regulilor aplicate în astfel de cazuri, poliţia ar fi trebuit să verifice toate relaţiile victimelor – prieteni, rude, colegi de serviciu.

Fostul agent dublu, GRU si MI6, Serghei Skripal nu are pe nimeni în Regatul Unit. Din când în când îl mai vizita fiica, Iulia. Ultima dată când a venit, a fost otrăvită alături de tatăl ei. Nici cu prieteni nu se putea lăuda fostul spion rus. Poate nişte cunoştinţe şi vecini. Declaraţiile acestora au permis eliminarea unor piste avute în vedere de anchetatori. Ce ar mai fi? Colegi. Angajator. La acest capitol există o mare pată albă în dosar.

Deşi, numele angajatorului lui Skripal este cunoscut în întreaga lume. A figurat pe ştatele de plată ale MI6, este fondatorul şi patronul firmei private de consultanţă Orbis Business Intelligence, Christopher Steel. Acelaşi care, din dispoziţia Comitetului democratic naţional si în colaborare cu compania de consultanţă Fusion GPS, legată de Ministerul de finanţe al SUA, a întocmit aşa numitul dosar rus împotriva lui Trump.

Ulterior s-a aflat că şi FBI-ul a fost clientul lui Steel. FBI s-a folosit o perioadă destul de lungă de serviciile lui Steel, dar, în 2012, a renunţat la ele, pentru că datele prezentate de acesta erau neverificate sau chiar inventate. În 2016, Washingtonul l-a cooptat din nou pe Steel: Hillary Clinton, pe atunci candidat la preşedinţie, şi echipa ei, aveau nevoie de materiale compromiţătoare la adresa contracandidatului Trump. Printre altele, jurnaliştii americani David Corn şi Michael Isikoff au arătat că intermediar în această afacere a fost Victoria Nuland, emisarul special al SUA în Ucraina, fost adjunct al secretarului de stat, precizează autorul comentariului din Vzgliad.

Ulterior, dosarul lui Steel a fost folosit de ministerul american al justiţiei pentru a obţine mandat de ascultare a membrilor echipei lui Trump, devenind element cheie în „dosarul privind ingerinţa rusă”. Interesant este că, de mai multe, ori, procurorul special Robert Mueller, a declarat că, „în ansamblul lui, dosarul descrie foarte corect stilul de muncă al serviciilor speciale ruse”. Nimic extraordinar, având în vedere că Steel a lucrat sub acoperire diplomatică la Moscova din 1990 până în 1993, după care a fost chemat la Londra. Doi ani mai târziu, cariera lui îşi lua, efectiv, zborul. În 2006, el era deja şeful departamentului pentru Rusia al MI6.

În martie 2018, ziarul britanic The Telegraph scria că Serghei Skripal a lucrat pentru Orbis. Publicaţia americană Business Insider a mers mai departe cu căutările şi a aflat că Steel şi Skripal au colaborat activ exact în perioada în care a fost conceput „dosarul ingerinţei ruse”. Mai mult, a reieşit că Steel a fost unul dintre mentorii proaspăt racolatului de MI6 colonel GRU, Serghei Skripal, în 1995. După condamnare, graţiere şi schimb, Skripal şi fostul lui şef au continuat să lucreze împreună, dar „pe civil”.

În acest context, se ridică întrebarea: de ce ancheta britanică nu s-a ocupat de Steel? Nu în calitate de suspect, dar măcar de martor? În ultimă instanţă, la Londra, el a fost cel mai apropiat de Skripal. În schimb, pe Steel vor să-l audieze în Congresul SUA. Şi de fiecare dată când pentru o astfel de audiere apare un nou pretext juridic, guvernul britanic, Ministerul justiţiei sau Departamentul de stat ale SUA declanşează alt val mediatic cu acuzaţii la adresa Rusiei.

Foto: RIA Novosti

owner

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

18 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

20 de ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

20 de ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

21 de ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

22 de ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

2 zile ago

This website uses cookies.